От х:

Днес в x:

Уникална монета от град Зоне прави връзка между Глухите камъни и Егейското крайбрежие

Изображение 1 от 2

    Монета на град Зоне е една от най-интересните находки при тазгодишната археологическа експедиция на Глухите камъни. Археологът доц. д-р Георги Нехризов и екипът му, които вече 10 години, вдигат пластовете потайност край любимешкото село Малко градище, са изследвали тракийския период на комплекса през тази година на два етапа-през пролетта и есента. Работено е основно в централния корпус на комплекса, като екипът е извършил дълбочинни проучвания в пласта от ранната желязна епоха-11-9 в. пр. Хр. При разкопките са излезли типични за епохата структури-огнища, и помещения. По време на проучването през тази година е подплатена с още информация най-интересната находка от миналогодишния археологически сезон-идеално запазената в цялост букелна амфора от времето на Троянската война. Анализите на изследователите сочат спрямо разкритията от работата им, че невижданият до момента съд-образец на букел керамиката е стояла върху огнище. Чрез амфората и изровените миниатюрни антропоморфни и зооморфни фигурки през миналата година археолозите правят връзка за участието на траките в Троянската война 

    Тазгодишното откритие на експедицията обаче – монетата от Зоне, идва от район на около 40 километра западно от Александруполис, разположен на брега на морето. Чрез находката археолозите правят връзка между Глухите камъни и Егейското крайбрежие. Няколко такива монети са виждани досега, но само в частни нумизматични колекции, сочи справката на доц. Нехризов с водещи български нумизмати. Затова и излязлата при разкопките на Глухите камъни се определя, като уникална, тъй като е първата подобна монета, намерена при археологически разкопки.

    По северния склон на тракийското светилище археолозите са се натъкнали и на различни по площ помещения и жилища, които обаче са с нарушения от вкопаните в тях през Средновековието християнски гробове. С новооткритите гробовете в района от 11-12 в. те са вече 23.

    Разкопките в комплекса вече са приключили за тази година и обектът е замразен, посочи доц. Нехризов. Предстои обработка и детайлно проучване на артефактите, включително и реставрация на монетата от Зоне.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини