От х:

Днес в x:

Пожарникарите от Хасково участват в националния протест за по-високи заплати и лични предпазни средства

Голяма част от свободния пожарникарски личен състав от Хасковски регион, който не е ангажиран с дежурства на 14-ти октомври, ще се включи в Националния протест на огнеборците в София, информира областният координатор на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите Янчо Петков.

Той и колегите му ще се включат в шествието от градинката на „Свети Седмочисленици“ до Министерството на финансите с искания за увеличения на заплатите и подобряване на фонда за лични предпазни средства и оборудване. Въпреки, че исканията са отдавна, пожарникарите излизат на протеста провокирани основно от последните изявления от страна на ръководството на МВР за намеренията да бъдат закрити районни и участъкови служби по места, за които се сметне, че са неефективни. „Това обаче според нас води до много опасен риск за хората в населените места, които ще се оголят и ще постави въпроси, свързани с възможността за навременна реакция. “, коментира синдикалистът, според който за района на Хасково засега няма тенденция за закриване на служби. Като цяло обаче от това, което излиза в общественото пространство от намеренията на ръководни органи в Министерството е, че не са решени още локациите на закриване.

По въпроса за заплащането, пожарникарят смята, че е нормално с колегите му да имат претенции за увеличение, тъй като възнагражденията им по никакъв начин не са индиксирани спрямо ситуацията на живот.

Голям проблем за пожарникарите е и личната екипировка. Петков пояснява, че в Хасковското звено има достатъчно екипировка, която обаче на места не е доокомплектована. Най-наложащата необходимост е от т. нар. лични предпазни средства. Това са маски, които се слагат на въздушния апарат, с който пожарникарите влиза в огъня в затворено помещение. „Тези маски са толкова важни при оказване на помощ и за да си свършим работата, от една страна за нашето здраве, а от друга за ефективността ни докато помагаме на хората“, посочва още Янчо Петков.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ма
    Манков
    22 -3
    18:59, 10 окт 2017
    Мястото на Пожарната не е в МВР,, а в "Гражданска защита"! Още нещо - пожарникарските инспектори-папкаджии, които седят в кабинети и обикалят по обекти защо трябва да да 1. категория? Изложени на риск ли са, дават нощни смени ли??? ЗА времето, през което са папкаджии - като на всички - 3. категория!
    • А.
      А.В.
      4 0
      11:01, 11 окт 2017
      Ами че тя и "Гражданска защита" е в МВР.
  • 2
    Ки
    Киро
    17 -10
    20:39, 10 окт 2017
    Спят 24 часа в пожарната отиват после да лепят на частно плочки и да прекатват парно и пари чакат от държавата вънка от МВР.
    • Не
      НеНормален
      4 -2
      06:51, 11 окт 2017
      Ако всеки си получава адеквтно възнаграждение никой няма да взема от хляба на други му.
    • Кире, ти веднъж ходил ли си на горски пожар? Веднъж бил ли си мишка в горящ капан? Всяко нещо си има цена.
  • 3
    На
    На Киро
    2 0
    13:26, 11 окт 2017
    Kиро, ако ти си спиш в леглото и в 04,00 ч, и ти писнат сирените и само след 5 мин. си на наклоненият покрив на някоя кооперация, керемидите са „посипани със сутришна слана, роса или просто са мокри…! От долу тавана гори. Има дим. Идва водата на струйника, а откатната сила, върху хлъзгавият покрив те засилва към ръба и олука…!
    Киро, ако те извикат, както си спиш в 4,00 ч на магистралата, където трябва със флексове да режеш ламарините на катастрофрала кола, ти виждаш, че от петимата вътре, само един диша, провираш се , в тъмнината, през 4 трупа, разляти по купето мозък и черва, за да спасиш единствения оцелял….!
    Киро мисля, че ти изобщо не си в час по пожарникарските въпроси и нямаш никаво право да говориш ГЛУПОСТИ по тази тема.
  • 4
    11
    111
    0 0
    20:46, 11 окт 2017
    То и началниците им са гъзолизци по цял ден висят в частни офиси и пият кафета и въртят далавери. Да не говорим какви фиктивни проверки правят на обектите. Щото са корумпирани.

Още новини

Последни новини