21 °C

Пожарникарите от Хасково участват в националния протест за по-високи заплати и лични предпазни средства

Голяма част от свободния пожарникарски личен състав от Хасковски регион, който не е ангажиран с дежурства на 14-ти октомври, ще се включи в Националния протест на огнеборците в София, информира областният координатор на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите Янчо Петков.

Той и колегите му ще се включат в шествието от градинката на „Свети Седмочисленици“ до Министерството на финансите с искания за увеличения на заплатите и подобряване на фонда за лични предпазни средства и оборудване. Въпреки, че исканията са отдавна, пожарникарите излизат на протеста провокирани основно от последните изявления от страна на ръководството на МВР за намеренията да бъдат закрити районни и участъкови служби по места, за които се сметне, че са неефективни. „Това обаче според нас води до много опасен риск за хората в населените места, които ще се оголят и ще постави въпроси, свързани с възможността за навременна реакция. “, коментира синдикалистът, според който за района на Хасково засега няма тенденция за закриване на служби. Като цяло обаче от това, което излиза в общественото пространство от намеренията на ръководни органи в Министерството е, че не са решени още локациите на закриване.

По въпроса за заплащането, пожарникарят смята, че е нормално с колегите му да имат претенции за увеличение, тъй като възнагражденията им по никакъв начин не са индиксирани спрямо ситуацията на живот.

Голям проблем за пожарникарите е и личната екипировка. Петков пояснява, че в Хасковското звено има достатъчно екипировка, която обаче на места не е доокомплектована. Най-наложащата необходимост е от т. нар. лични предпазни средства. Това са маски, които се слагат на въздушния апарат, с който пожарникарите влиза в огъня в затворено помещение. „Тези маски са толкова важни при оказване на помощ и за да си свършим работата, от една страна за нашето здраве, а от друга за ефективността ни докато помагаме на хората“, посочва още Янчо Петков.

Haskovo.net


7 Коментара

Хороскоп за 21.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини