От х:

Днес в x:

Стресът увеличава с всяка година тревожните и депресивни състояния при българите

Все по-тежка става ситуацията с всяка изминала година с психичното здраве на българина. В България са по-малко случаите на психични разстройства в следствие на употребата на психотропни вещества за разлика от данните, които идват от други Европейски държави. Тревожните и депресивни състояния са най-честите явления у нас и основно се дължат на социалната атмосфера, в която живеем. Мнението е на психоложката Красимира Богданова, която от години наблюдава процесите и ги коментира за Haskovo.net по повод 10-ти октомври – Световния ден на психичното здраве. Тъжната статистика, която посочва е, че с всяка изминала година възрастовата граница на хората с психологични и психически проблеми пада. Най-засегнати са младите на възраст между 25-35 години. Често завършилите университет нямат път за развитие, те дори не получават възможност за старт. А усещането за невъзможност убива всяка доброто психическо съществуване. Хората, които по някакъв начин пък са се реализирали професионално често не изпитват удовлетвореност от това, защото не могат да поддържат нормален социален статус. Този факт пък води до зацикляне при тях и влизането в цитаделата на това, какво трябва и какво искат да направят. „В социалната и административната сфера у нас просто не се случват нещата. Хората са обезверени, държавата сякаш е абдикирала от населението си. Особено младите-зациклят в развитието си и покрай стреса, и неудовлетвореността идват и проблемите в психиката. А у нас стресът е на много високо ниво. Несигурността, често липсата на възможност за старт, са само част от нещата, които водят до психическа нестабилност. “, твърди психоложката.

Често в практиката си Красимира Богданова среща именно такива случаи. Някои от доверениците ѝ идват в кабинета ѝ в по-леки етапи, но има хора, които, които вследствие на дългото стискане на зъби и повтаряйки си, че са силни характери и могат да се справят сами, се отзовават при нея вече и в психосоматични състояния. Затова психоложката съветва да се търси професионална помощ навреме, понеже в по-късен стадий лечението е много продължително. Ако състоянията не отшумят до седмица – две е добре да се направи консултация. „Не винаги можем да лекуваме всичко с хапче. Паник атаките например-те не са болестно състояние, психосоматиите – също, при тях просто психиката е зациклила. За да излезе човек от този крговрат определено му трябва специалист, поглед отвън. Защото често не можем да открием сами потенциала си, затова и сами не можем да се справим “, казва Богданова. Специалистката е убедена, че хапчето е в това „да намериш себе си“. „Когато се усещаме на дъното и сме зациклили, не си даваме сметка, че сбъдването на една мечта, а всеки има поне една, понякога оставена далеч в миналото, може да ни извади от това ни състояние. “, казва Краси Богданова и дава пример със свои пациенти, които вследствие на терапиите са осъзнали истинските си нужди и дори са сменили работа си, а някои и града, в който са живеели. А това се е оказало и ключът за „излизането от дупката“. За момента обаче, когато човек не е готов на драстични промени, именно заради несигурността от социално-битов характер, психоложката казва: Дори не всичко опира до пари. Помощта идва именно там – човек да осъзнае, че може да излезе от тежкото бреме на своята натоварена психика, когато извади потенциала си, който понякога не осъзнава че има, а пък друг път – не знае как да го изтласка навън. Въпреки, че социалната почва у нас действително е много трудна, всеки трябва да знае, че може сбъдне мечтата си, а за това начини има много, стига да открие себе си. “

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (13)

  • 1
    Ст
    стресирана
    18 -7
    13:58, 10 окт 2017
    Маникюр, бижута.....и още нещо.
  • 2
    Ст
    Стар хасковлия
    15 -4
    14:15, 10 окт 2017
    Ми нагласена е жената! Какво ви пречи? Ей, женската злобичка е безкрайна...Защо коментирате нея, а не какво е казала?
    П.С. Не съм я виждал до сега, т.е. не ми е близка.
    • Въ
      възмутен
      16 0
      09:32, 11 окт 2017
      Посетете истински професионалист. За паническото разстройство - идете при когнитивно-поведенчески психолог-терапевт. Тази жена само теоретично говори, тя НЕ Е специалист. Взема извадки от интернет и ги разказва.
  • 3
    Же
    Жеко
    9 0
    16:12, 10 окт 2017
    Здравейте, с паническо разстройство съм и незнам вече на къде всякъкви хапчета пробвах и все още пробвам като опитно зайче станах но нямам подобрение. Моля помогнете ако някой се е оттървал от тази гадна болест. Мъж съм на 30 год. и ме е срам от състоянието си да не мога да излизам сам дори и до кварталния магазин. А преди пътувах сам дори и до други държави. Моля помогнете!!!
    • Ke
      Keig
      5 -1
      09:20, 11 окт 2017
      Отивай на психиатър,но не в Хасково,ще те замотат много и вместо да се оправиш по-бързо,ще агонизираш,а когато ти се наложи по спешност се крият,послушай ме и няма да сгрешиш,минал съм по този път.Мога да ти дам тел.на един доктор в Пловдив,добър е трябва да му се довериш 0889234538-др.Бранков.Успех и скорошно оздравяване
  • 4
    Чо
    Чобанина
    22 -3
    16:47, 10 окт 2017
    Градски, преди да отидеш на психиатър, който сигурно ще ти изпише хапчета за повишаване на серотонина, пробвай да тушираш стреса със спорт. Ако си близо до Ямача една разходка и лек крос рано сутрин ще те заредят с енергия за целият ден. Вечер се занимавай със фитнес. Намали алкохола, като твърдият почти го изключи, само чаша ,две вино. Има билки като жълт кантарион, мента, глог валериана с които си прави чай редовно. Повиши приема на храни, богати с витамини Б комплекс, като ориз например. Като добавка приемай омега 3 мастни киселини и яж редовно риба поне 2 пъти седмично. Ще се оправиш, за всяка болка си има лек в природата, но ако искаш върви и да се прегледаш при специалист. Поздрави !
  • 5
    .ЛЕОН ДАНИЕЛ
    12 -4
    17:10, 10 окт 2017
    ЖЕКИЧ послушай това каето ти препоръчва ЧОБАНСКИ При депресиите в мозъка спира производството на ХОРМОНА на ЩАСТИЕТО наречен СЕРОТОНИН и трябва да се набави чрез лекарство най често СЕРОПРАМ но има и други Следващият момент --никакъв АЛКОХОЛ той задълбочава състоянието Трето -спорт най често бавно бягане или разходки на кенана или ямача С храната не е толкова ограничаващо важното е да се храниш Четвърто -ако имаш възможност ИГНОРИРАЙ причинителя на депресията -- ако е професията смени я и запомни депресията се ПОЯВЯВА в резултат ТРАВМАТИЧНИ СЪБИТИЯ ПРецени кои са тези събития при теб и ги игнорирай на всяка цена Ако в разтояние на 2- 3 месеца не се оправиш значи приема на лекарства ще те съпровожда до края на дните ти А сега -първо на лекар да ти изпише АНТИДЕПРЕСАНТ и то ЗАДЪЛЖИТЕЛНО но ПСИХИАТГЪР а не на ПСИХОЛОГ ПСИХОЛОГА ще те замаява с бабини деветтини и ще ти вземе парите УСПЕХ
    • Ke
      Keig
      1 -1
      09:18, 11 окт 2017
      Отивай на психиатър,но не в Хасково,ще те замотат много и вместо да се оправиш по-бързо,ще агонизираш,а когато ти се наложи по спешност се крият,послушай ме и няма да сгрешиш,минал съм по този път.Мога да ти дам тел.на един доктор в Пловдив,добър е трябва да му се довериш 0889234538-др.Бранков.Успех и скорошно оздравяване
  • 6
    Ки
    киро
    7 0
    17:33, 10 окт 2017
    Баба ми на времето имаше подобна снимка само че с часовник не с маникюр .
  • 7
    Ре
    Релакс
    6 0
    23:07, 10 окт 2017
    Само спорта помага приятел,движението,нещо с което да ти е зает мозъка,че да не мисли за паниката и други глупости,защото всичко сам си измисляш. Също така помагат разговорите и запознанството с други хора,а и с нови неща като цяло. Не става от веднага,иска се постоянство,но ще го преодолееш.
  • 8
    Ха
    Хасковлията
    5 -1
    09:42, 11 окт 2017
    Ееее, доживях!!! Доживях, в тези наши "асковски" сайтове, хората да не се плюят, а да се опитват да помогнат на един млад човек ,със сериозен проблем .ЕВАЛА пичове! Само да вметна, Чобаниан е прав, че спорта помага- аз лично , вече пет-шест години ходя на Кенана, по алеите ,и се чуствам добре. Но, Жеко казва, че не може да излиза сам, дори до магазина. Има вариянт - Жека, предполагам имаш поне двама-трима приятели- помоли ги , да идват с теб, на разходка. Единият ден един, другият ден -друг .Така , хем няма да те е страх,хем ще има с кого да си говориш. А нали ,психоаналитиците точно това правят - чрез разговори с пациента,освобождават вътрешните му тревоги. А старитр хора са казали - кажи си, ще ти олекне.
    Успех , и дано по-бързо да се подобри състоянието ти!!!
  • 9
    Же
    Жеко
    4 0
    17:26, 11 окт 2017
    Мерси много за отговорите!!!
  • 10
    Ис
    Истината е
    4 0
    07:47, 12 окт 2017
    че при нужда не психолог а при психиатър.
Последни новини