От х:

Днес в x:

Четири деца, църква и джамия с помощ от даренията от общоградския курбан на Чепеларе

Изображение 1 от 3

    Четири деца ще бъдат подпомогнати със събраните средства от благотворителната инициатива за общ курбан за на двете религии в Чепеларе. От събраните над 12 хил. лв. , освен разходите по приготовление и организацията на трапеза за 2200 души, ще се дарят средства и за три дечица от Чепеларе и едно от Бургас, ще се дадат и равни суми на църквата и джамията в родопския град, за ремонти или други необходими дейности.

    Това са само част от каузите, които ще се подпомогнат с остатъка от парите, събрани от цяла България и чужбина. Молебенът се проведе заедно с двете вероизповедания, а храната беше осветена и благословена от отец Станимир и ходжа Пайталов. Площад „Олимпийски“ се напълни с хора-както чепеларци, така и гости, а за болните и хора в неравностойно положение, бяха разнесени 130 порции по домовете.

    „Времето беше чудесно и с Божията воля и префектна организация всичко стана. Направихме го заедно – християни и мохамедани“, каза един от основните инициатори Радка Кирова.

    „Инициативата се зароди в края на август тази година, след черните дни за Чепеларе, когато трагично загинаха млади хора, а кметът Славка Чакърова ни помогна изключително много за организацията, както и представителите на двете основни религии – християнска и мюсюлманска. Курбанът се приготви в джамията, всички участвахма наравно – християни и мохамедани.

    Уникално беше да видиш кмет, поп и ходжа заедно. Събрани са достатъчно пари да подпомогнем 3 деца от Чепеларе и едно дете от Бургас. Остатъка от парите ще се разпредели по равно за църква и джамия за трайни техни мероприятия. От утре ще започнем да публикуваме разходите“, каза още Кирова.

    Организацията е направена за около 1 месец, включили се дарители от Чепеларе, напълно непознати хора, които са идвали на почивка и ски, както и много хора от чужбина.

    „Приятна изненада беше, че се дарява не само от чепеларци, но и от хора, които обичат града ни. За целта беше обявена дарителска сметка в общината, като даренията продължават да постъпват, въпреки че курбанът беше вчера-8 октомври 2017г. “. В 30 – те дарителски кутии в града се събраха над 3 700 лв. , голяма част от парит ес апостъпили в откритата за целта сметка в общината. Много дарения са направени в натура-животни, хляб, напитки и други, десетки доброволци се включиха с личен труд. Още днес организаторите започват да описват и публикуват направените разходи.

    „За моите 82 години знам едно нещо, в Чепеларе – християни и мохамедани сме живяли в мир и разбирателство, живеем и ще живеем така, и нищо не може да ни раздели!", каза 82 годишният Ариф Карабельов от Чепеларе.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини