От х:

Днес в x:

Съветският спътник "Молния-1-44" ще изгори в атмосферата

Съветският спътник „Молния-1-44“ няма да падне на Земята, а ще изгори в горните слоеве на атмосферата. Това каза руският академик Александър Железняков от академията по космонавтика по повод появилите се публикации, че тежащият тон и половина комуникационен сателит, изстрелян по времето на СССР „ще рухне“.

Порталът Satflare публикува информацията, че „Молнiя-1-44“ трябва да прекрати съществуването си около 25 октомври. Някои медии обявиха, че част от спътника може да не изгори в атмосферата и да достигне земята.

Порталът Satflare дава информация за всеки извествен сателит в орбита в реално време и показва мащабния космически боклук, разпръснат през годините около планетата ни. Сателитите „Молния“ са били изстрелвани в големи серии и напускат орбита доста често. Обикновено те се разрушават напълно атмосферата. До повърхността може да достигнат отломки до 500 грама, обяснява експертът.

Годишно около 50 спътника „падат“, сред които 2-3 „Молния“. Когато неголеми неизгорели части достигат до повърхността на Земята, това се случва в закрити за навигация зони на Тихия океан.

„Молния“ са военни комуникационни спътници, в силно ексцентрични елиптични орбити, известни като орбити с наклон от +63.4градуса и период от около 12 часа. Тези орбити им позволяват да имат видимост към обекти в полярните региони за продължителни периоди, за разлика от геостационарните сателити в геосинхронни орбити с 24-часов орбитален период.

Първият оперативен сателит „Молния-1-01“ е бил изстрелян през април 1965 г. От октомври 1967 г. сателитите „Молния“ били използвани от СССР за излъчване на националната телевизионна мрежа „Орбита“.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини