20 °C

Хасково на дъното по стандарт на живот спрямо средноевропейския

Хасковска е сред областите на дъното у нас по стандарт на живот спрямо средноевропейския. Данните са от проучване на Евростат за 2015 г. , анализирани от Института за пазарна икономика.

Брутният вътрешен продукт на глава от населението в региона на Хасково е 27 % от средното в ЕС в стандарт на покупателна способност (СПС). Стандартът на покупателна способност всъщност е имагинерна валута, с една единица от която можеш да си купиш еднакво количество стоки и услуги в различните страни. 47 % е средното ниво в България спрямо средноевропейското. С отчетения резултат Хасковска област заема 22 позиция от всички 28 региона у нас, включително и София/столица/, които са проучени. След това са само Кърджали и Видин с малки разлики от Хасково, а на последните места в таблицата с еднакъв резултат от 23 % са Силистра, Сливен и Перник.
Като цяло, през 2015 г. България продължава да догонва средноевропейските нива на доходи, на е факт, че те се покачват с пункт след застой на 46% през предходните 3 години, сочи анализът на АПИ.

В Старозагорска област, която е втора по БВП на човек в СПС, например стандартът на живот се е подобрил и през 2015 година е е 52 е 52% от средноевропейския.

В същото време данните показват, че стандартът на живот в София /столица/, вече е над средноевропейския със 102 %. Благосъстоянието, което се отчита за столичани спрямо това на средните европейци обаче не е за първи път на толкова високо ниво.

Анализът на данните показва още, че огромната пропаст в стандарта на живот между отделните области на страната, продължава да се отваря.

Красимира Славова


26 Коментара

Хороскоп за 22.07.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини