От х:

Днес в x:

Хасково е първа сред общините по осигуряване на приемна грижа за деца

Община Хасково е начело при осигуряването на приемна грижа за деца в страната и топъл обяд за хора в неравностойно положение и социално слаби. Това стана ясно по време на форума на социална тематика, който се проведе в зала Хасково. По време на дискусионната част на срещата беше повдигнат и въпросът за недостига на медицински кадри, които да бъдат назначаване в социалните центрове и има ли възможност държавата да подпомогне обучението им срещу назначения в последствие. Според редовите социални работници само така младите медицински кадри ще бъдат стимулирани да остават по родните си места и да се включват в системата на социалните услуги, вместо, както е масовия случай в момента да заминават на работа навънка.

Като добър пример в тази посока заместник-социалният министър Росица Димитрова, който присъства на срещата, посочи община Симитли като добър пример в тази посока. Местната администрация там осигурява именно обучение за млади хора в сферата на медицинските услуги, което покрива от собствения си бюджет. Социалният министър посъветва, че всички общини бенифициенти по проекти, финансирани с държавни и евросредства, трябва да мислят за устойчивостта им след приключването. Тя поясни, че е наясно, че за много от местните администрации става въпрос за ангажименти и за често непосилни средства, с които те трябва да бъдат покривани, но все пак призова за разделяне на отговорността между общините и държавата по поддръжка на социалните услуги. В тази посока в Хасково отново има добър пример. Щатовете на четирима от детегледачите, допълнително назначени по 24 часовото обслужване в Центровете за настаняване от семеен тип, се покриват от общината.

Заместник-министър Димитрова посочи пред залата, че е поставила отново на дневен ред въпроса за ниското заплащане в сферата на социалните услуги. Още преди месец хората от бранша изразиха недоволството си от условията на труд и недостатъчните си възнаграждения в Декларация до институциите.

От Хасково заместник-социалният министър си тръгна с подарък – ръчно изработено пано от възпитаниците на Дневния център за деца и възрастни с увреждания „Марина“.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини