От х:

Днес в x:

Здравната инспекция в Смолян: Сега е времето за противогрипна ваксина, дебнат ни 4 вид вируси тази зима

Четири разновидности на грипни вируси ни атакуват този зимен сезон информират от Регионалната Здравна инспекция в Смолян.

През студените месеци се очакват разновидностите на грипните вируси „Мичиган“, „Хонконг“, „Бризбейн“ и „Пукет“.

Съществуващата 3-валентна и новата 4-валентна ваксина осигуряват висока защита срещу щамове А и В, които се очаква да са активни през този сезон. РЗИ – Смолян разполага с 3-валентната ваксина „Инфлувак“, осигуряваща защита срещу очакваните грипни щамове. Желаещите могат да се имунизират всеки работен ден от 9.00 часа до 16.00 часа в Приемния кабинет на здравната инспекция. Цената на ваксината е 9 лв. , а на манипулацията по поставянето ѝ – 2 лв.

В България първите случаи на грип се регистрират обикновено през ноември, а пикът на заболеваемост е в края на декември и началото на януари. За разлика от респираторните есенно-зимни вируси, грипът настъпва с бурно начало – главоболие, висока температура, силна обща отпадналост и покосява целия организъм за около 5-7 дни. Антибиотиците не помагат. Затова всяка есен здравните власти призовават уязвимите групи да се имунизират.

Ваксината е препоръчителна за възрастните хора над 65 години, за често боледуващите, както и за тези с хронични заболявания (на дихателната система, на сърдечносъдовата система, заболявания на обмяната – диабет например, на бъбреците и при имунодефицитни състояния). Тъй като заразяването става по въздушно-капков път, препоръките се отнасят и за здрави хора, чиято професията предполага контакти с много хора (полицаи, войници, учители, транспортни работници, медицински служители) и вероятността да се заразят е голяма.

Препоръчително е ваксината да се направи до края на месец октомври, за да може организмът да си изработи имунитет, преди вирусите да започнат да циркулират по-активно. Ваксината не предпазва 100 %, но помага при боледуване грипът да се изкара по-леко и без усложнения.

СмолянБГвести. нет

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини