От х:

Днес в x:

14 °C

Глобален доклад – зле за българската съдебна система, но сме конкурентноспособни

България се придвижва с място напред – от 50-то на 49-то по конкурентоспособност, но получава крайно негативна оценка за институциите и съдебната си система.

Това става ясно от Доклада за глобалната конкурентоспособност на Световния икономически форум (The Global Competitiveness Report 2017-2018).

След 2011 г. страната прави сериозен скок в класирането – придвижва се от 74-то до 49-то място, посочват от Центъра на икономическо развитие, който е партньор на Форума в България.

Брутният вътрешен продукт /БВП/ на България възлиза на 52.4млрд. долара, което представлява 0.12 на сто от световния БВП. БВП на човек от населението е 7368 долара при население от 7.1млн. души. Според доклада населението на страната е намаляло със 100 000 души за една година.

В настоящия доклад България заема 49-то място сред 137 страни. Стойността на индекса се повишава от 4.4/максимална стойност 7/ до 4.5.

Най-негативни са оценките за съдебната система и недостатъчната ѝ независимост – едва 108-мо място; липса на прозрачност в правителствената политика – 107-мо; плащане на подкупи – 87-мо; организирана престъпност – 119-то, липса на доверие в политиците – 88-мо, тежест на държавното регулиране – 72-ро място.

Глобалният индекс за конкурентоспособност се формира на базата на 12 фактора, които обхващат цялостното икономическо и социално развитие на страните – институции, макроикономическа стабилност, инфраструктура, пазар на труда, образование и здравеопазване, обучение и квалификация на персонала, стокови пазари, финансови пазари, технологична готовност, степен на развитие на бизнеса, иновации.

Факторът, който допринася в най-голяма степен за доброто позициониране, е макроикономическата стабилност. Той има и най-голяма тежест при формирането на индекса за конкурентоспособност. Тук България е поставена на 25-то място. В сравнение с миналата година, страната прави сериозен скок – от 42-ро до 25-то място.

Тези резултати са свързани с благоприятни постижения по отношение на държавния дълг като процент от БВП; ниво на националните спестявания като процент от БВП – 24.5на сто, нисък бюджетен дефицит /процент от БВП – 1.6процента/; ниска инфлация, сравнително добър кредитен рейтинг.

Другият фактор, който допринася в най-голяма степен за доброто позициониране, е технологичната готовност. Страната е на 39-то място със стойност на индекса 5.1. Тук са включени множество количествени показатели, които имат високи стойности. Става дума за: индивидуални интернет потребители /60 на 100/; брой абонати на широколентов интернет /23 на 100/; висока скорост на интернет; брой мобилни абонати /88 на 100 души/. През настоящата година по-позитивно се оценява ролята на чуждестранните инвестиции за технологичното развитие на фирмите, посочват от ЦИР.

По останалите фактори обаче, България има сравнително неблагоприятни резултати. Наблюдава се сериозно отстъпление по отношение на пазара на труда  – от 54-та позиция страната отстъпва на 67-ма със стойност на индекса 4.3.

Много ниски са оценките за сътрудничеството и разбирателството между работодатели и синдикати, невъзможността на страната да задържа и привлича млади и талантливи хора, неспособност на бизнеса да назначава професионални мениджъри, ниска производителност на труда.

Позитивно се оценява връзката между производителността и заплащането, както и гъвкавостта при определяне на трудовото възнаграждение. По традиция значително е участието на жените в работната сила, където България заема 34-та позиция.

При иновативното развитие след скок от 94-та до 65-та позиция през миналата година, страната отстъпва до 68-мо място. Прави впечатление все пак, че през последните години българският бизнес отдава все по-голямо значение на иновациите, отбелязват от ЦИР. По разходи за научни изследвания и общ капацитет за иновации страната е на сравнително доброто 44-то място. Слабо остава сътрудничеството между бизнеса и научните организации – 74-то място.

По отношение на зрелостта на бизнеса България остава на 79-то място. Ниско се оценяват фирмените политики за обучение и квалификация на персонала, липсата на ефективни маркетингови стратегии, отсъствието на желание за делегиране на права на подчинените.

Факторът, който по традиция е крайно неблагоприятен, е състоянието на институциите. България заема 98-мо място сред 137 държави като отстъпва с една позиция в сравнение с миналата година. Според бизнеса става дума за тромава и бюрократична администрация, дълбока корупция, крайно зависима и неефективна съдебна система, разпространение на престъпност, отбелязват експертите на ЦИР.

България е позиционирана много добре, като изпреварва редица държави, които се присъединиха към ЕС през 2004-та година. Това са: Латвия /54-та/; Словакия /59-та/; Унгария /60-та/. България изпреварва значително и Румъния /68-ма/.

От тези държави по традиция най-добре се представя Естония, която е 29-та и Чехия, която е 31-ва. В световен мащаб най-конкурентоспособна остава Швейцария, следвана от САЩ, които се придвижват с едно място напред, и Сингапур, сочи докладът.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини