От х:

Днес в x:

Ротари клуб-Кърджали, пълнолетие белязано с приятелство

    Ротари клуб-Кърджали е част от дистрикт 2482 с обозначение Rotary ID 31884. Чартиран е на 30 септември 1996 г. от Ротари клуб – Смолян. Неговите членове се събират всеки понеделник от 18.00 часа в комплекс „Арпезос“, където става и официалното чартиране на клуба.

    Мнозина задават въпроса какво е Ротари. Това е една голяма общност от приятели, обединени от обществен интерес. Ротари интернешенъл днес е най-многобройната хуманитарна организация, която има основен принос в премахването на детския паралич.

    Официалната церемония в Кърджали е преди 21 години, когато под звуците на“ Многая лета“ на 14 декември 1996 г. клубът е официално чартиран.146 ротарианци от града, страната и чужбина се събраха в ресторант „Арпезос“, за да отбележат раждането на най-влиятелната неправителствена, хуманитарна и доброволческа организация в града. Това стана само седем месеца след първите стъпки на Ротари. Други клубове като тези в Добрич, Ямбол, Свищов трябваше да се доказват близо две години за да бъдат чартирани.

    Кърджалийци сме отговорни и амбициозни и затова при нас нещата се случват по-бързо, заяви първият президент на клуба Стефан Сираков.

    За церемонията в Кърджали пристигнаха тогавашният дистрикт гуверньор Георгиос Селеметзис и неговият предшественик Джон Гифлакос от Гърция. Присъства и тогавашният представител на Ротари за България Калчо Хинов. Гости бяха генералният консул на Република Турция в Пловдив Сами Гюнер и колегата му представляващ Руската федерация-Плихин.

    Сред официалните лица бяха кметът на Кърджали Расим Муса и енорийският свещеник отец Боян Саръев.

     Постепенно към клуба се присъединяват хора, изявени в професионалната си дейност от най-различни сфери на бизнеса, медицината, хуманитарните науки, информационните технологии и др. , обединени от това, че приемат и изповядват принципите на ротарианското движение, а именно – прилагането на високи етични норми в своята професионална дейност и деловите отношения и безкористна служба на обществото и хората и стремеж да ги правят щастливи.

     Първият президент на клуба е Стефан Сираков/1996-1997/, лекар ползващ се с значим авторитет. Той очертава началните приоритети. Една от важните задачи на ротарианците през първата година от чартирането на клуба е подготовката и изпълнението на проекти по наболели за обществеността проблеми – деца в неравностойно положение, опазване на околната среда, запазване на паметници на културата, а също така и учредяване на различни стипендии, международен обмен на ученици и студенти, дарения за фондация Ротари. Учредяват се различни стипендии за талантливи младежи, полага се началото на международен обмен на ученици и студенти, създава се наградата „Талант на годината „за принос в развитието на Кърджали като туристическа дестинация.

    През мандата на Паст президента Димитър Милев/1997-1998/, който за голямо съжаление не е сред живите, се състоя първата международна среща на Ротари клуб Кърджали и Ротари клуб Одрин, с която се положиха основите на приятелството между клубовете. Милев е бивш кмет на Кърджали с опит в социалната сфера. През неговия мандат са осигурени са хранителни продукти и дрехи за домове за деца сираци и деца с умствени увреждания. Положи се началото на краткосрочен младежки обмен, който се осъщести в периода от 1997 до 2005. Ежегодно деца спонсорирани от Ротари клуб Кърджали вземат участие в програми за краткосрочен младежки обмен в европейски страни, за което заслуга имат и благодарност заслужават приемните им клубове.

    При Паст президентът Георги Башков/1998-1999/ бе поставено началото на залесяването на ротарианска гора. Башков е с дългогодишен опит в сферата на горското стопанство. През неговия мандат бе разработен проект на тема „Адаптация на деца в неравностойно положение чрез средства на изкуството и театъра“, съвместно с Театрално-музикален център „Д. Димов“. Безрезервно съдействие оказа тогавашния директор на центъра Димитър Игнатов. Клубът получава финансово съдействие от Ротари Интернейшънъл.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини