От х:

Днес в x:

За Северна Корея обстрелването на САЩ е неизбежно, Тръмп отвърна: скоро няма да ви има

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и външният министър на Северна Кореа И Йон-хо си размениха поредни заплахи тази нощ. В реч пред Общото събрание на ООН първо И обяви, че обстрелването с ракети на цялата територия на САЩ става неизбежно, след като „г-н президент Зло“ е нарекъл лидера на КНДР „човека ракета“.

В отговор в „Туитър“ Тръмп пък написа: „Току-що чух какво каза външният министър на Северна Корея пред ООН. Ако той продължи да препредава като ехо мислите на Малкия Човек Ракета, тях не след дълго няма да ги има“, писа Тръмп.

Размяната на все по-заплашителни и лични обиди между Тръмп и Ким се засилва, докато Пхенян се надбягва с времето, за да постигне целта си да създаде ракета с ядрен заряд, способна да достигне континенталната територия на САЩ – нещо, което Тръмп се зарече да не допусне, отбелязва „Ройтерс“.

В безпрецедентно изявление в петък Ким нарече американския президент „изкуфял старец“ и се закани да го усмири с огън. Така той отвърна на заплахите на Тръмп в речта му пред ООН напълно да унищожи Северна Корея с нейното 26-милионно население.

Не е ясно дали последният туит на Тръмп се отнася до Ким лично или до Северна Корея като цяло, отбелязва „Ройтерс“. На 3 септември КНДР извърши най-мощния си досега ядрен опит. В петък Пхенян заяви, че може да извърши опит с водородна бомба над Тихия океан.

Тръмп обвини Иран, че работи заедно със КНДР

В същото време президентът на САЩ отново изрази съмнения в ефективността на ядреното споразумение с Иран, като критикува Техеран заради ракетно изпитание и го обвини в сътрудничество с КНДР, предаде ТАСС. „Иран тъкмо изпита балистична ракета, способна да достигне Израел. Освен това те работят със Северна Корея. Голямо споразумение имаме, няма що!", написа в Туитър американският президент.

Иран съобщи в събота, че е изпитал успешно новата си балистична ракета „Хорамшахр“ с обсег 2000 километра и със способност да носи няколко конвенционални бойни глави, за да може да поразява няколко цели едновременно.

Техеран и „шесторката“ (петте постоянни члена на Съвета за сигурност плюс Германия) подписаха на 14 юли 2015 г. историческо споразумение за уреждане на дългогодишния проблем с иранската ядрена програма.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини