От х:

Днес в x:

Хората с увреждания: Живеем във враждебна среда. Преглед на печата

Политиката на Балканите и активностите на България на международната сцена са сред актуалните теми на неделните вестници.

„Четирите държави на Балканите, които са членове на Европейския съюз – България, Гърция, Румъния и Хърватия, ще помагат заедно за европейската интеграция на останалите шест държави от региона. За това се разбраха първите дипломати Екатерина Захариева, Никос Кодзиас, Теодор Мелешкану и Мария Пейчинович Бурич на работна среща в Ню Йорк. Министрите направиха преглед на постигнатото до момента от Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Македония, Сърбия и Черна гора и се договориха да дадат политическа и експертна подкрепа за тяхната европейска перспектива. Захариева, Кодзиас, Мелешкану и Бурич се договориха да посетят заедно държавите-кандидатки, за да дадат знак, че застават зад тях в усилията им да изпълнят критериите за членство. Така Западните Балкани се превръщат не само в приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС, но и на останалите държави-членки от региона. „Страните трябва да бъдат оценявани според собствените им заслуги. Знаем, че на Балканите често има ревност, но тя може и да е градивна и да стимулира реформите в някои държави. Помощта ни трябва да се изразява и в практични неща – предоставяне на експерти, съдействие за срещи в Брюксел, работа за свързване на инфраструктурата“, каза министър Захариева. " – в. „Стандарт“.

„България продължава да връща на Турция търсещите закрила у нас. За последните две години нито един турски гражданин, който е подал молба за бежански или хуманитарен статут у нас, не го е получил. От началото на годината 37 турски граждани са задържани в опита им да избягат от родината, разказва Би Ти Ви. Една трета от тях са потърсили закрила от Агенцията за бежанците с мотивите, че в Турция са в опасност от преследване, но нито един не е получил статут. През 2016 г. – също… " – в. „24 часа“.

„Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе в Ню Йорк 15 двустранни и 6 многостранни срещи по време на 72-ата сесия на Общото събрание на Организацията на обединените нации. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. В последния ден от участието на българската делегация Захариева разговаря с новоназначения заместник генерален секретар на ООН за противодействие на тероризма, както и с външните министри на Алжир, Виетнам, Колумбия и Кувейт. „Благодаря на България, че от самото начало подкрепи създаването на най-новата ни служба – Офиса за противодействие на тероризма, както и мен самия. Нужни са ни повече съвети от страните-членки на ООН по приоритетите на бъдещата ни работа и разчитам на вас за това“, обърна се към Захариева заместник генералният секретар на ООН за противодействие на тероризма Владимир Воронков. Той заема поста от юни 2017 г. и ръководи Офиса за противодействие на тероризма, създаден от генералния секретар Антонио Гутериш. Приоритети в работата на Воронков ще са борбата с т. нар. чуждестранни бойци, затягането на граничния контрол, противодействието на радикализацията чрез интернет и защитата на жертвите от тероризма… " – в. „Стандарт“.

„Република Македония днес е свободна, сигурна и стабилна. Република Македония е приятел на съседите си и е твърдо ориентирана към пълна интеграция в НАТО и Европейския съюз, заяви в речта си пред Общото събрание на ООН в петък македонският премиер Зоран Заев, съобщи МИА, цитирана от БТА. Той допълни, че четвърт век след присъединяването си към ООН Македония все още има отворен въпрос с Гърция във връзка с името си и посочи, че двете страни прилагат мерки за изграждане на доверие. „Нашата политика е базирана върху решаването на проблемите чрез диалог и сътрудничество. Ние се надяваме, че това може да вдъхнови други и да отвори нов подход към двустранното сътрудничество в нашия регион. Като позитивна стъпка, позволете ми да посоча подписването на договора за сътрудничество и добросъседски отношения с България. Това е споделен успех на нашите две страни“, каза още Заев. " – в. „Дневник“.

„ООН цени високо активната дейност на България в работата на Организацията и особено за утвърждаването на страната ни като фактор на стабилност в Югоизточна Европа и за насърчаването на процеса на европейска интеграция за своите съседи. Това заяви на среща с президента Румен Радев Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, съобщиха от „Дондуков“ 2. Той приветства подписването на двустранния договор за добросъседство между България и Република Македония, който дава силен позитивен сигнал за целия регион. Подкрепата на европейската перспектива за страните от Западните Балкани ще бъде във фокуса на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС, подчерта президентът Радев. Обща бе позицията, че продължаващите кризи в Близкия Изток и Северна Африка, представляват заплаха за международния мир и сигурност и изискват съвместни действия от страна на ООН и държавите-членки за тяхното решаване. Антониу Гутериш приветства присъединяването на България към Плана за действие за Либия, както и подкрепата, която страната ни оказва за дейността на Специалния пратеник по въпросите на Либия Гасан Саламе за стабилизиране на ситуацията в тази държава… " – в. „Стандарт“.

Проблемите на хората с увреждания също са сред актуалните теми.

„Хора с увреждания излязоха на пореден протест в София с искане за по-достъпна градска среда и държавна подкрепа за достоен живот, предаде БНР. Пред сградата на президентството хората се оплакаха, че градската среда е изключително враждебна към тях. „Недостъпността е един от основните фактори, които пречат на хората с увреждания да живеят пълноценно, достойно. Стигна ли до бордюр, край. Взимам 200 лева пенсия и 50-те лева интеграционните, които ми се полагат. Обикновено хората взимат 30. Знаете ли колко много деца не ходят на училище, защото училищата не са достъпни, защото средата в училище не е свикнала с деца с увреждания и е враждебна“, коментираха протестиращите. По думите им средствата за хората с увреждания се харчат неефективно. Вчера социалният министър Бисер Петков коментира, че се работи за осигуряването на устойчиво финансиране от държавния бюджет на услугите личен и социален асистент и домашен помощник. Тези услуги в момента се финансират основно от европесйките средства, но и от държавния бюджет. Финансирането не стига за всички, които имат нужда. Проблемът е, че до края на тази година и прз следващата европесйките пари ще свършат и хиляди хора могат да останат без лични асистенти, ако бюджетът не поеме разходите за тях. Към момента услугите в домашна среда се ползват от над 26 000 възрастни и хора с увреждания. „Осигуряването на устойчивост на тяхното финансиране е част от изпълнението на Националната стратегия за дългосрочна грижа“, обясни Петков. Министърът не посочи необходимата сума за това. " – в. „Сега“.

„Готвените пpомени в пpоцеcа по оценяване на xоpата c yвpеждания cъздават pеалната опаcноcт xиляди да оcтанат без елементаpна cоциална зaкpила. Това заяви пpед „Фокyc“ юpиcтът Петъp Кичашки – член на Комиcията за защита от диcкpиминация. „Никaкъв cпоp няма, че пpомяна в cиcтемата по оценĸa на yвpежданията тpябва да има. Но това не бива да cтава на гъpба на xоpата. Когато пpавиш pефоpма в толкова чyвcтвителен cеĸтоp без да отчиташ потpебноcтите на cамите xоpа, а миcлиш cамо как да cи cпеcтиш някой лев, тогава обpичаш доpи и най-добpонамеpената пpомяна на неycпеx. Пpомени в ТЕЛС-овете „Да“, но кaтегоpично „Не“ това да cтава на гъpба на xоpата c yвpеждания“, кaза той… " – в. „24 часа“.

Вестниците съобщават и за съкращаване на три дестинации на WizzAir от България до Великобритания.

„Голяма част от полетите на нискотарифната авиокомпания WizzAir от България до Великобритания ще бъдат преустановени от началото на ноември, предаде БНР. Авиопревозвачът спира да лети от София до Бирмингам, Бристол и Донкастър/Шефийлд. Това влиза в сила от 6 ноември. От WizzAir съобщават, че интересът към тези дестинации не е отговорил на очакванията им и в резултат на това е взето решението да бъдат спрени част от полетите от България до Великобритания. След 6 ноември WizzAir ще продължава да извършва полети от София само до една дестинация във Великобритания – летище „Лутън“ в Лондон, допълва БНР. " – в. „Сега“.

„От компанията обясняват, че заетостта на полетите по тези маршрути не е отговорила на очакванията и в резултат на това се е наложило софийската мрежа да бъде оптимизирана. Допълнителният капацитет ще бъде разпределен по други маршрути през следващите месеци. Пътниците с резервации, засегнати от тази промяна, са информирани и им е предоставена възможност да изберат алтернативен полет от графика на компанията, да им бъде възстановена изцяло платената сума или да получат 120% от първоначално платената тарифа в своя акаунт, които да използват за бъдещи резервации… " – в. „Труд“.

В. „Дневник“ отделя място на предизвикалия обществена реакция случай, при който медици от „Пирогов“ отказаха да излязат, за да помогнат на пациент, намиращ се наблизо до болницата:
„Обществото реагира остро на случай пред „Пирогов“ в четвъртък – човек бил блъснат на метри от входа на болницата, но от там отказали да излязат и да му помогнат, а казали на очевидците да се обадят на номера за спешна помощ 112 и да чакат линейка. Директорът на „Пирогов“ Асен Балтов защити служителите си с няколко причини за реакцията им и на първо място с това, че няма такъв екип, който да се отзовава на сигнали за инциденти извън територията на болницата. „Не е въпрос на желание дали да помогнем, а на организация на работата“, обясни за „Дневник“ председателят на Националната асоциация на работещите в Спешната медицинска помощ д-р Десислава Кателиева. По думите ѝ дори да излязат навън, лекарите от болницата нямат много поле за реакция без необходимото оборудване, което има в линейката, но не и в болницата. Освен това така ще оставят хората, чакащи вътре, чиито животи също ще са застрашени без надзор. По закон? „Няма нормативна наредба за спешните отделения и служителите им. Това, че не бива да напускат работните си места и да оказват спешна помощ извън болницата го пише в правилника за вътрешния ред на всяко лечебно заведение“, казва Кателиева. Т. е. не става дума за бюрократично затруднение, което беше една от критиките в случая, а за ред и вид на работата. Става въпрос за два различни вида спешна помощ – болнична и извънболнична, посочва представителят на работещите в тази специалност. В стандарта за спешна медицинска помощ (макар че в момента той се редактира), никъде не е заложено работещите в спешните отделения на болниците да напускат и да оказват помощ извън лечебните заведения, независимо на какво разстояние. Това би било абсурдно, казва Кателиева. Те не разполагат с лекарски чанти и оборудване, каквото има в линейката за безопасния транспорт на пациента, нито пък имат мобилна апаратура, с която да окажат помощ, нито имат право изобщо да извършват подобна дейност. Освен това напускайки работното си място, лекарите от болницата биха застрашили пациентите, които се нуждаят от спешна помощ пред кабинетите си. „В условия на спешност ти си поел ангажимент към всеки един, който е влязъл в това спешно отделение. Нашите пациенти понякога се влошават за минути, а ти в това време може да си на улицата да спасяваш друг, но може да загине този в шокова зала, или който ти е в коридора, или който си пратил на изследване“, изборява Десислава Кателиева. Разграничение между екипите и задълженията на Центровете за спешна медицинска помощ и тези в спешните болнични отделения – т. е. за извънболнична и болнична спешна помощ, има още от 2007 г. , уточнява тя. Болничните спешни отделения са на подчинението на директора на болницата и напускайки работното си място се противопоставяш на него и на преките си отговорности. При самоволно напускане те могат да бъдат уволнени и това важи за всякакви работни позиции, не само за лекарските, казва тя. За няколко метра… Основното чудене е, щом инцидентът е станал толкова близо до болницата, защо човекът просто не е бил пренесен веднага вътре от служителите – с количка, с носилка или дъска. „Каква е разликата да го пренесат двама човека от „Пирогов“ от това да беше успял да се довлачи сам до входа и да прекрачи прага, за да бъде приет по спешност като пациентите вътре?", попитахме. „С какво да го пренесат?", отвърна Кателиева. По думите ѝ „Пирогов“ и болничните спешни отделения като цяло не разполагат със специалните травматични носилки, които могат да се спуснат до земята, а да се мести блъснатият човек без такова оборудване, или без шийна яка, или каквото е необходимо, е изключително опасно и може да го парализира завинаги… "

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини