От х:

Днес в x:

Скоро нашата армия ще бъде най-могъщата. Речта на Тръмп пред ООН (видео)

Ако мнозинството честни хора не се изправят срещу малкото покварени, то злото ще триумфира, вярва той.

Ако представлява заплаха за САЩ, „нямаме избор освен напълно да унищожим Северна Корея“, категорично заяви американският президент и изрази надежда, че това няма да се налага и ще бъде избегнато.

След това той обърна внимание на Иран, отбелязвайки, че ядреното споразумение от 2015 г. е „позор за САЩ“. Тръмп смята, че Иран е „икономически изчерпана престъпна държава“, чиито главен износ е насилие.

Той нарече Иран „престъпна държава“ и „корумпирана диктатура“. Разкритикува Техеран за дестабилизиращото поведение и нарече управляващите „режим, който е способен да убива“.

Тръмп определи като „престъпно“ управлението на Башар Асад в Сирия и обвини правителството, че е използвало „химически оръжия“ срещу народа си, включително и срещу „невинни деца“.

Според него „авторитарни сили се опитват да съборят“ системи и алианси, които „насочиха войната към свобода“ след Втората световна война.

По думите му светът едновременно е изправен пред огромни надежди и голяма опасност.

Тръмп изтъкна също, че САЩ повече няма да правят отстъпки при договарянето с други държави.

„Нашите граждани платиха крайната цена при защитата на нашета свобода. Те също се бореха за защитата на други държави, представлявани в тази зала. Винаги ще поставям САЩ на първо място, както вие трябва да поставите вашите държави на първо място“, продължи той.

Според американския лидер трябва да се отдаде „вечно уважение за американския характер“, тъй като САЩ участваха във войни в чужбина, но никога „не потърсиха териториална експанзия“ и не наложиха начина си на живот върху други хора“.

„Искаме хармония и приятелство, а не конфликти и борба“, подчерта той, но добави, че САЩ искат да сияят като пример.

Американският лидер допълни още, че е избран, за даде властта на хората, „където принадлежи“.


Той говори и за хората, че трябва да постигнат мечтите си и децата да живеят в свят без омраза.

„Успехът на ООН зависи от независимата сила на страните членки“, убеден държавният глава на САЩ.

Той призна, че всички държави имат различни цели, но „красивата визия“, довела до създаването на ООН, е позволила на хората да работят съвместно. В миналото Тръмп многократно критикуваше световната организация.

Президентът на САЩ увеличи тона, докато говореше за заплахата от международен тероризъм.

САЩ работят, по думите му, със съюзниците си в Близкия изток за „смазване“ на терористите.

„Страната ни постигна повече срещу ДАЕШ („Ислямска държава“) през последните 8 месеца“, похвали се той и благодари на Йордания, Турция и Ливан, че са приели милиони бежанци.

„САЩ са състрадателна нация“, заяви той преди да започне да защитава усилията на правителството му за намаляване броя на приетите в САЩ мигранти.

Държавният глава на САЩ намали тона, когато говореше за нуждата да се овластяват „жените предприемачи“, спечелвайки си аплодисменти от присъстващите представители на повече от 190 държави.

Но след това той отново изрази гнева си относно приноса на САЩ към ООН.

Тръмп каза, че САЩ носят „несправедлива тежест“ с предоставяните за ООН ресурси.

След това той атакува Куба и правителството на Венецуела. Според него хората трябва да направят повече, за да отговорят на ситуацията там, критикувайки комунизма.

В края на речта си американският държавник говори за американската средна класа, обещавайки, че никога няма да бъде забравена. Той също посочи колко е важен патриотизмът и че държавите могат да разрешат конфликтите по света само ако се защитават и конкретно своите интереси.

„Сега ние призоваваме за голямо събуждане на нациите. Трябва да победим враговете на човечеството и да отключим потенциала на живота“, поясни той в края на речта си, продължила близо 42 минути.

Тръмп засегна важни въпроси като миграцията, тероризма и заплахата от КНДР, но според наблюдатели е пропуснал няколко други ключови теми.

Американският лидер почти не засегна Русия, също така не спомена ситуацията в Мианмар, въпроса за климатичните промени, както и палестинско-израелския мирен процес.

Стана ясно, че преди речта на Тръмп посланикът на Северна Корея е напуснал залата.

Тазгодишната тема на дебата е „Фокусиране върху хората: Борба за мир и приличен живот за всички на една устойчива планета“.

Най-дългата реч в историята на ООН е на бившия кубински лидер Фидел Кастро през 1960 година, когато говори 4 часа и 29 минути. Най-късата е през 1948 г. , когато външният министър на Австралия Хърбърт Вере Еват говори една минута.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини