От х:

Днес в x:

5 месеца криза с водата в Болярово, стягат бунт и дела срещу ВиК

    Последните 5 месеца се оказаха истински мор за живеещите в двата блока в хасковския квартал Болярово. За пореден път обитателите им се оплакаха, че чешмите им са сухи, каквито били включително и в горещините това лято. Проблемите им с водата започнаха още през април тази година, когато стана ясно, че в питейната вода в Хасково има уран и малко след това две от помпените станции бяха спрени. Заради спирането на кладенците дебитът в града намаля и жилищата по високите райони и в крайните квартали остават без вода или налягането в чешмите им е изключително слабо.

    Най-засегнати са обаче живеещите в блоковете в края на Болярово. За проблемите с водата в квартала Haskovo.net писа в края на юни. През следващия един месец нещата се нормализирали до известна степен – имали вода от чешмите, макар и със слабо налягане. В последните два месеца обаче отново пресъхнали, единодушни са живеещите в двата блока. „Ако на ниските етажи тече тънка струя за около час-два, е истинско щастие“, обясниха обитателите в блоковете.

    Още през юни от ВиК-Хасково обясниха, че проблемът в блоковете ще се реши с поставяне на хидрофори, за което се изисква съгласието на всички обитатели от двете сгради. Преди около месец живеещите в единия блок събрали подписка, че са съгласни да им бъде монтирана помпа, на която трябва да плащат разходите за ток. Документът е внесен в община Хасково с копие до ВиК. Боляровци обаче получили отказ за поставяне на хидрофор, тъй като според водното дружество водоподаването в двете жилищни сгради било нормализирано. Отрицателният отговор за хидрофора обаче провокира гнева на обитателите в двете сгради. „Не е нормално в 21 век да нямаме вода в чешмите. В блоковете живеят много деца и възрастни хора на легло, вече месеци наред не може да си посрещнем нуждите. Готови сме да блокираме пътя за Минерални бани, ако проблемът ни не бъде решен“, категорична е една от обитателките – Петя Стойчева, която живее на последния пети етаж. Тя добави, че проблемът с водата в блоковете изобщо не е решен, което е потвърдено и при замерване от ВиК-специалисти.

    Стойчева обясни още, че всяка вечер стои до малките часове на денонощието с надежда, че водата ще потече, макар и с тънка струя, за да се измие. Тя заяви, че са се консултирали с адвокат и възнамеряват да съдят ВиК за неимуществени щети.

    Потърсен за коментар шефът на ВиК Тодор Марков обясни, че в в Болярово трябва да се поставят два хидрофора за двата блока, а не само за единия. „Ако поставим само един, е възможно машината да дръпне изцяло водата и чешмите в другия блок да пресъхнат напълно“, обясни Марков. Той поясни, че в тази връзка се изисква изричното съгласие на живеещите и в двата блока, а до момента имат съгласие само за единия. „Ако всички и от другия блок в Болярово се съгласят писмено, ще им бъде поставен хидрофор“, категоричен беше управителят на водното дружество.

    Боляровци заявиха, че е въпрос на организация и се очаква още в началото на другата седмица да внесат писмено съгласие от всички обитатели и на другия блок.

    За безводие читатели непрекъснато сигнализират на редакционната поща на сайта. Оплаквания за липса на вода има от различни части в града – Младежки хълм, ул. „Панорама“, „Червена стена, ул. „Драгойна“, ул. „Тракия“, кв. Македонски и други. Тодор Марков коментира оплакванията с думите, че проблемът с водата в Хасково е заради спиране на помпените станции след установените завишените стойности на уран във водата. Това доведе до спад в дебита и някои домове по високите части в града са със слабо налягане.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (21)

    • 1
      12
      12345_1505898850
      5 -25
      12:14, 20 сеп 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Щу
        щурчо
        16 -5
        14:15, 20 сеп 2017
        КУРШУМ за герб и всички други политически проститутки!
    • 2
      В
      В
      25 0
      12:19, 20 сеп 2017
      Какви някои домове?! То това си е режим на водата. Абсолютно всяка вечер в кв. Младежки хълм водата се спира целенасочено. Заемете се да си направите нова водопреносна мрежа с нови съоръжения, без 80%- те загуби по трасето, и тогава говорете за налягане. Нали вече няма завишени стойности на уран, какво се прави със старите сондажи или планираните нови?
      • См
        смешници
        19 0
        16:17, 20 сеп 2017
        Най-големия виц, граничещ с черен хумор: Хасково случи на управляващи.
    • 3
      По
      Потърпевш
      26 -4
      12:19, 20 сеп 2017
      Нали ви се отпуснаха 2 милиона лева за нови кладенци.досега не се е чуло да за почнати да се копаят.Така ще си дойде зимата и ще докараме до другото лято без вода.Но имате време и пари да ходите два рейса хора по курортите да ядете и да пиете и е....е по една седмица със наши пари.
      • Щу
        щурчо
        0 -2
        14:11, 20 сеп 2017
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 4
      От
      От червена стена
      11 0
      13:02, 20 сеп 2017
      Има някво скалъпено обяснение..а решение??? Взехте ли??? Ние до кога ще сме без вода? Поне като имаше официално режим редуваха кварталите...сега само ние тук сме потърпевши...
    • 5
      De
      Desi
      11 -2
      13:27, 20 сеп 2017
      В село Конуш също няма вода цяло лято . А в селото също има много възрастни хора които живеят сами и нямат физическата възможност да ходят да си пълнят вода от долната махала в която живее кмета и няма проблем с водата , също така има и действащо училище и детска градина ,които най-вероятно също са без вода.Как може никой да не вземе мерки къде са ХЕИ
    • 6
      Mm
      MM
      8 -2
      13:43, 20 сеп 2017
      40 години има проблем с водата на Младежки хълм, в последните години все по-задъбочаващ се!
    • 7
      Зр
      зрител
      13 -5
      13:45, 20 сеп 2017
      Абе този директор още ли е във вик Хасково ?????? Докога Добрев депутата ще търси човек да го смени от герб ??? Излагации ....
    • 8
      За
      Завера
      18 -3
      14:08, 20 сеп 2017
      Гербаджиите или някой друг тарикат искат да купят ВиК, но преди това се опитват да хванат в него селата от общината. Нямаше никакви проблеми с водата откак свят светува, а сега започнаха в цялата област. Първо се появи фантомният уран в Хасково, а селед това започна сушата по селата.
    • 9
      Ке
      Келеш
      15 -4
      14:45, 20 сеп 2017
      И това ако не е рекет от страна на марков !!! Герб сложиха навсякъде мутри да ни управляват, освен да ни тормозят друго не знаят!!!
    • 10
      Зр
      Зрителя
      7 -8
      15:21, 20 сеп 2017
      Проблемите на водоснабдяването и високите загуби на вода са поне от 10 години как се сетихте сега да ги видите и то при положение че има реална инвестиция за нови водоизточници. Персоналните атаки срещу един от малкото управители на ВиК който се опитва да свърши някаква работа ми намирисват че някой иска да седне на стола му а не да решава проблемите. Ако някой бивш който само е правил гадости и е крал иска да се върне за трети път нека му е ясно че няма да стане защото всички го разбраха какво представлява че и т.нар. му екип. Говорете за решения на проблемите натрупани през последните повече от 10 години в които е видно че не се е работило. Относно сушата няма какво да добавя освен че няма да я видите само ако сте на Марс или Венера.
      • До
        До Зрителя
        7 -5
        18:49, 20 сеп 2017
        С м е ш н и к !!!
      • Mm
        MM
        1 -3
        19:39, 20 сеп 2017
        Тробадур!
    • 11
      Гр
      гражданин
      12 0
      16:12, 20 сеп 2017
      Те предизборно обещаха и канализация даже на събранието в болярово обещаха че на 90% до края на годината едно от главните трасета ще е функциониращо
    • 12
      Гр
      гражданин
      15 -4
      16:23, 20 сеп 2017
      Що се отнася до водата и прословутото ВИК, Гражданино я се замисли малко, дали този режим на водата не е умишлен: 1. режим на водата и гражданите недоволни; 2. Акциите на ВИК се сриват; 3. Някои купува много акции за без пари / мажоритарен дял / и ВИК е с нови собственици; 4. После този някои / защо ми се върти едно име в главата като Д. Добрев :( / дърпа много държавни пари с помощта на Б. Борисов; 5.Накрая ГЕРБ излизат по всички медии и се бият в гърдите че са спасили Хасково от жажда и мизерия; А и да не забравим режат някоя и друга лентичка!!!
      • Из
        Извънземен
        1 0
        10:54, 21 сеп 2017
        А къде се продават тези акции и аз да си купя щом ще се сриват :D ?!
    • 13
      Не
      незнам
      6 -3
      19:22, 20 сеп 2017
      а някои началници на райони гледат само да работят на частно и да прибират парички
    • 14
      Не
      незнам
      8 -2
      19:27, 20 сеп 2017
      на младите гербажийски протежета всичко им е отворено за пари
    • 15
      Не
      незнам
      8 -2
      19:37, 20 сеп 2017
      какво очаквате от предприятие в което" работят" над 50 пенсионера които само смучат
    Последни новини