От х:

Днес в x:

ТЕЛК връща 3-годишно дете с тежки увреждания, иска 3 месеца уседналост

    ТЕЛК Хасково отказа да преосвидетелства 3-годишния Димо Танев, който с предишно решение на лекарската комисия има определени 90 процента инвалидност. Детето е с вродено увреждане – цепната устна и небце, известни като „вълча уста“. Правени са му няколко хирургични интервенции в Пловдив, като лечението, включително оперативно, продължава, а следващата операция е насрочена за края на септември.

    Майката Христина Димитрова завела детето за преосвидетелстване в ТЕЛК на 31 август, когато изтича срокът на предишното решение. Малко преди това обаче сменила адреса си в Хасково – от улица „Хризантема“, където живеели преди, на бул. „Раковски“.

    От ТЕЛК обаче ѝ казали, че има закон за уседналост и детето може да бъде освидетелствано след 3 месеца и три дни, заради смяната на адреса.

    Заради тежките си увреждания малкият Димо е получавал досега по 930 лева месечно. С изтичането на валидността на досегашното ТЕЛК-решение обаче тази помощ спира. Майката Христина е безработна, грижи се за детето, а бащата от месец май тази година също е без работа. Почти ежедневно детето се води на някакви процедури. Първата операция – зашиване на небцето, му е направена едва на три месеца. На 11 месеца му правят втора, като слагат в ушите шунтове, нещо като дренажи, които да изсмускват събиращата се там гной. Детето остава с тях 9 месеца. Първоначално се храни със специално шише, предоставено от хирургията в Пловдив. Всички процедури, с изключение на заниманията с логопед, се извършват в Пловдив. Оставайки без средства, майката няма пари дори за пътни дотам.

    А на малкият Димо му предстоят още коригигиращи операции.

    Haskovo.net отправи запитване до РЗИ Хасково за случая. Ето техния отговор, който се получи днес следобед:

    „При направената в ТЕЛК ІІ състав справка установихме, че детето Димо Танев не е преосвидетелстван на 31.08.2017 г. , защото не са представени всички необходими документи. На г-жа Димитрова е обяснено, че при набавянето на документите, може да се яви за преосвидетелстване на детето в удобен за нея ден. Въпросът за уседналост е разискван преди г-жа Димитрова да уточни, че става въпрос за промяна на адресна регистрация в рамките на гр. Хасково. ”

    Майката Христина Димитрова обаче твърди, че е носела всички необходими документи, но те изобщо не са били разгледани, защото тя дори не е влязла в стаята на лекарската комисия. Била върната още на регистратурата, където ѝ казали че отпада от списъка за преглед и да дойде след 3 месеца и три дни.

    Което за нея означава, че трябва буквално да прекрати процедурите на малкия Димо за този период, защото остава без пари дори за пътни, а навярно и за препитание.

    Проверка на Haskovo.net сред нормативните документи, регламентиращи работата на лекарските комисии, установи, че наистина има такова изискване. В Правилника за устройството на регионалните картотеки на медицинските експертизи е посочено, че освидетелстването става в района на ТЕЛК по постоянния или настоящия им адрес, ако са регистрирани на този адрес най-малко 3 месеца преди подаване на молбата. Логиката на такова изискване е неясна, но случаят с Димо Танев не се намира в тази хипотеза, тъй като и предишния, и настоящия му адрес е в района на същата лекарска комисия.

    Haskovo.net ще продължи да следи случая с детето.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ас
      Асен
      11 -5
      17:07, 19 сеп 2017
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 2
      Ко
      Комшия от Хризантема
      27 -3
      17:20, 19 сеп 2017
      Напълно съм съгласен с Асен ! Направете им изненадващ тест за наркотици ! Бащата не от май месец той цял живот не е работел :@
      Детенцето няма никаква вина , но отпуснатите 1000 лв на месец най -вероятно отиват другаде
    • 3
      Гр
      гражданин
      26 -3
      18:04, 19 сеп 2017
      този баща на име Димо лудия изгони баба си от къщата на ул. хризантема и продаде къщата. сега жената няма къде да живее. работеше на автомивката на ул.булаир но крадеше от колите и го изгониха.
    • 4
      Аа
      Ааааааааа
      20 -1
      23:01, 19 сеп 2017
      Вземете им детето на тези ****!Редовно го мъкнат късно през нощите кой знае къде.И двамата са наркомани!Какво прави още това дете до тях!!!?Така ли няма специални служби които да се заемат с този случай!Ако не са тези пари които се отпускат на детето,отдавна да са го хвърлили някъде.
    • 5
      Aj
      Ajax
      9 0
      03:07, 20 сеп 2017
      Димчо,тая беля направи ли с къщата на баба ти?Очука те много живота но дома си трябваше.да запазиш!Пожелавам ти да потръгне,и най вече детенцето да се оправи!и
    • 6
      Ди
      Димо Танев
      4 -1
      16:23, 20 сеп 2017
      Наистина работи през юли август и септември получих трудова злополука за което имам болничен но при третия болничен имаше лекарска грешка беше объркан часа доктор Фотев от лекарската комисия ми се обади по телефона и ми каза че работодателят е заплашил директора на личен състав и ще съди болницата доктора на личен състав спира болничния който е минал лекарска комисия и доктор ортопед Фотев се подписал .ми се обажда по телефона да ида на работа като знае че не мога да работя и ми каза че работодателят ми Любомир е правил сцени и викал. Не знаех правата си трябваше да го осъдя за трудова злополука но съм човек и прекратих трудов договор по взаимно съгласие със задна дата. Не съм наркоман не съм взимал наркотици и гледам баба си. Хората които са писали да си оставят имената да мога да ги осъдя за клевета в хасковския Районен съд Явно те са наркомани и не знаят за какво става въпрос! а Комшиите казаха на жена ми че няма 5 стотинки а на детето ми че изрод затова се махнах от хризантема за да не направя някоя беля. всичко е на лична основа . едва ли някой ще търпи комшии ли някои други хора да се подиграват със семейството му или със сина му че има вродени аномалии Тези хора нямат морал и трябва да бъдат съдени ако не от мене от Господ.
    Последни новини