От х:

Днес в x:

Болницата в Кърджали въвежда безплатно здравно образование за кърджалийци

Болницата в Кърджали въвежда безплатно здравно образование за кърджалийци. Нашето здравно заведение е пионер в създаването на Център за информираност. Той е част от Болничния център за обучение и развитие с ръководител проф. Бианка Торньова от Пловдивския медицински университет. Ръководител на новосъздадения Център за информираност е психологът Златка Лапанова, а секретар Надя Зидарова.

Въвеждането на безплатно здравно образование е част от усилията на многопрофилна болница „Д-р Атанас Дафовски“ за повишаване информираността на населението в областта за ключови здравни теми. Откликва се на тревожните данни от проучвания в ЕС, страната и региона. Оказва се, че сред 12 страни членки на ЕС сме на дъното по ниво на здравна осведоменост. В страната областта също е на дъното по информираност за основните заболявания. Тенденцията в региона се засилва поради ниското ниво на обща образованост на младите хора.

Според директорът на болницата доц. д-р Тодор Черкезов, когато нацията е здрава има просперитет и демографска перспектива. Хората в Кърджалийско се нуждаят освен от профилактика на заболяванията и от здравна просвета. Тя засяга вече не толкова здравния статус, колкото цялостния начин на живот. Освен, че лекуваме, трябва да информираме гражданите как да опазват здравето си. Промоционирането на здраве се състои от информираност за цялостен начин на живот. Затова и здравната просвета е насочена не само към пациенти, но и към всички граждани. Те ще получат информация, не от интернет, а от квалифицирани специалисти. Предвиждат се тематични срещи. Крайният резултат е здравна грамотност, подчерта доц. д-р Тодор Черкезов.

Златка Лапанова изрази увереност, че ще има голям интерес. Ще бъдат обхванати жители на областта в различни възрастови групи от 15 години до такива над 65 години. Ще се използват интерактивни методи на обучение.

Сред основните теми са: Психично здраве, психика и съзнание, да се пробудим за живот, как да се научим да стареем разумно, 13 неща, които помагат да живеем по-смислено, осъзнатостта-път за преодоляване на тревожността и стреса, тревожни разстройства, пристрастване, средства за намаляване на стреса и др.

Първата дискусия, с която ще стартира Центърът за информираност ще се състои на 21 октомври, Световния ден на мира и Световен ден на психичното здраве. Ще съдействат от Спортно-интелектуален клуб „Ахридос „От 25 до 29 септември ще се проведе кампания за превенция и контрол на туберкулозата.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини