От х:

Днес в x:

Двама българи в Летния изследователски институт на MIT

Всяка година 10 000 ученици от цял свят се състезават за 80-те места в Летния изследователски институт (Research Science Institute/RSI) на Масачузетския технологичен университет (MIT) в САЩ.

От 2001 година до днес, благодарение на Съюза на математиците в България, две места в програмата са за български ученици, а от 2010 година Фондация „Америка за България“ подкрепя българските таланти в математиката и информатиката.

Подборът е много стриктен и на практика е интензивен целогодишен процес. Тази година успяват да го преминат Иван Иванов от Американския колеж в София и Таня Оцетарова от Математическата гимназия в Пловдив, съобщават от фондацията.

„Летният изследователски институт ми даде възможност да прекарам шест седмици в MIT и да работя с видни професори, които ме приеха като част от тяхната научна общност, ” разказва Таня Оцетарова. Уникално за нея е било да се запознае с 80 ученици от цял свят с изключителни постижения в математиката, информатиката, биологията, физиката и химията. Дискусиите с тях разкрили колко интересни са тези науки и са я вдъхновили да разшири кръгозора си.

„Проектът, който разработих по време на Летния изследователски институт в MIT, е в областта на математиката и е озаглавен Граници на броя на точки в множества от остри ъгли. Преди няколко десетилетия, унгарският математик Пол Ердьош формулира предположение, че при достатъчно голям брой точки от n-мерното пространство, поне един от ъглите, формирани от някои три точки, ще бъде тъп. По-късно задачата да се намери точния брой точки, за които това твърдение е винаги вярно, е обявена от Холандското математическо общество за „задача с награда“, но решения са получени само за частни случаи. Проблемът се оказва сложен дори когато работим в тримерно пространство. "

Иван Иванов е другият български участник в Летния изследователски институт.

Неговият проект е в областта на изкуствения интелект, свързан с оптимизиране на иновативен модел на рекурентни невронни мрежи. Според Иван, моделирането на човешкото мислене чрез компютърните технологии е една от фундаменталните задачи в информатиката. Възможен подходите за нейното разрешаване е използването на изкуствена невронна мрежа, способна да решава логически задачи, като имитира функциите на човешкия мозък.

За Иван най-ценното от участието му в Летния изследователски институт в MIT, наред с работата по проекта, е уникалната възможност да се запознае и да разговаря с научни светила като Волфганг Кетерлe (Нобелов лауреат по физика за 2001 г. ), Ерик Маскин (Нобелов лауреат по икономика за 2007 г. ), Дан Харджес (главен инженер на Сейнт Джуд Медикъл, американска компания – световен лидер в електрофизиологичната апаратура, с която работят най-реномираните болници в Европа и САЩ), Скот Коминърс (преподавател по бизнес администрация в Харвард).

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини