От х:

Днес в x:

Откриха тленните останки на първите християнски свещеници в региона

    Два гроба, в които вероятно са били погребани първите християнски свещеници по нашите земи, откриха археолозите при проучванията си това лято край село Ангел войвода, община Минерални бани. Ръководител на експедицията е доц. Здравко Димитров от Националния археологически институт и музей към БАН.

    Учените се натъкнали на находките при проучването на скалната гробница на върха на древното тракийско светилище. Там има и останки от раннохристиянска църква, една от първите по нашите земи. Учените допускат, че в изсечените в камъка ложета са били погребани първосвещениците на този раннохристияски храм.

    През този археологически сезон е проучен и малък храм от късноримската епоха, където са се изпълнявали ритуали непосредствено преди идването на християнството по тези земи.

    Според учените най-атрактивен обаче е скалният комплекс със 17 дълбоки ниши. Разкрита е и добре запазена двуметрова крепостна стена от северната страна, която може да бъде реставрирана и да се превърне в атракция за туристите.

    Обектът край Ангел войвода, наричан и „Градът на слънцето“, е обявен от министерството на културата за паметник с национално значение.

    Haskovo. net.

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини