От х:

Днес в x:

Последната снимка от „Касини“ (видео)

НАСА публикува последното изображение, направено от камерите на космическия кораб „Касини“. То показва нощната страна на планетата, осветена от отразена светлина от пръстените. Това е и мястото, на което космическият кораб навлезе в атмосферата на планетата няколко часа по-късно.

Снимка е направена и естествени цветове, от изображения, направени с червен, зелен и син спектрални филтри Камерите за обработка на изображения са заснели изображението приблизително по същото време, когато визуалният и инфрачервеният спектрометър за картиране на Cassini са направили наблюдения над зоната на удара в инфрачервения спектър.

Мястото на навлизането на „Касини“ в атмосферата по това време е в нощната страна на планетата, но ще се завърти към дневната светлина, когато настъпи моментът Касини да се спусне в горната атмосфера на Сатурн, завършвайки забележителното 13-годишно проучване на Сатурн.

Снимката е направена на 14 септември 2017 г. в 19:59 часа UTC във видимата част на спектъра с широкоъгълната камера на космическия апарат „Касини“ на разстояние от 634 000 километра от Сатурн. Заснетата зона е около 7 километра.

Мисията „Касини“ е съвместен проект на НАСА, ЕКА (Европейската космическа агенция) и Италианската космическа агенция. Лабораторията за реактивни двигатели, подразделение на Caltech в Пасадена, управлява мисията. Cassini orbiter и неговите две бордови камери са проектирани, разработени и сглобени в JPL. Центърът за обработка на изображения се намира в Института за космически науки в Боулдър, Колорадо.

Повече информация относно мисията на Cassini-Huygens – тук.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини