32 °C

100 лева глоба за ритници по жандармерията и съпротива при арест

100 лева глоба по Указа за борба с дребното хулиганство наложи съдия Нели Иванова от Хасковския окръжен съд за 16-годишния Славчо Стефанов от Криво поле. Наказанието е за неприлично държание на публично място, което не представлява престъпление.

За случая Haskovo. net писа вчера. Днес показания в съда дадоха петима жандармеристи и двама пътни полицаи, както и двама очевидци от Криво поле.

Вчера по обяд патрул на жандармерията спрял мотопед, управляван от Боян, братовчед на Славчо. Возилото било с чужда регистрация, а Боян нямал никакви документи в себе си – нито лична карта, нито шофьорска книжка, нито документ за мотопеда. Малко по-късно на мястото – между кметството в Криво поле и ромската махала, пристигнал и 16-годишният Славчо, собственик на мотора. По показанията на полицаите той се държал нагло и грубо, наричал ги „боклуци и мишки“, които нямали право да го проверяват. Жандармеристите свидетелстваха пред Темида, че няколко пъти са го предупреждавали да се държи прилично и да не им пречи да си изпълняват служебните задължения. Момчето също нямало в себе си документи, а шофьорска книжка няма как да има поради възрастта си. Извиканият в Криво поле автопатрул на Пътна полиция не успял да установи нищо за мотопеда заради сръбската му регистрация.

Няколко пъти Славчо искал да си тръгне с мотора, но бил спиран от жандармеристите. Те му казали да позвъни на баща си или друг от семейството, за да донесе документите – неговите и на мотора, но Славчо отказал. Баща му имал английска карта на телефона и нямало как да му се обади.

Нещата ескалирали при последнитя опит на Славчо да си тръгне оттам. Жандармеристите му извили ръцете и му сложили белезници, след което го качили в тяхната камионетка. Униформените бяха единодушни, че не са го били след закопчаването, употребата на физическа сила била единствено при слагането на белезниците, защото Славчо се съпротивлявал ожесточено и ритал жандармеристите. После се укротил.

Според показанията на двамата свидетели от Криво поле – Асен Асенов и Албена Стоянова обаче, един от жандармеристите го метнал в камионетката като животно, после влязъл вътре и започнал да го рита и бие. Двамата свидители не успели да видят къде точно го удрят. Асенов влязъл в полицейската кола и предложил на Славчо да го откара със своя автомобил до Районното в Хасково, но момчето отказало. Затова Асенов карал след тях до полицията в областния град.

В съдебната зала днес по Славчо нямаше видими следи от бой.

Момчето пожела да даде обяснения пред съда и леко оплете конците. Заяви, че не можел да даде на полицаите документ за мотора, защото бил подарък от баща му и не знаел къде го държи вкъщи. А пред полицаите в селото казал, че тръгва за дома си да донесе дoкументите.

Славчо каза още, че по пътя за Хасково жандармеристите спрели колата и започнали да го заплашват да не казва, че са го били. Според показанията на съселянина му Асен Асенов обаче той карал с личната си кола след камионетката на жандармерията от Криво поле до Хасково. Съдията попита как така Асенов не е видял спирането на полицейската кола и Славчо няколко минути увърташе, докато се сети да каже, че Асенов навярно ги е изпреварил по пътя.

След вчерашните събития репортерите бяха извикани пред полицията от роднините на Славчо, които охотно разказваха пред микрофоните как полицията бие деца. Днес в съда обаче родата се държеше агресивно и грубо с репортерите, а един от тях заплаши да счупи камерата и да пребие операторите, защото вече не искали да ги снимат. По агресивният от тях дари удари камерата на eTV (видеорепортаж от тези събития гледайте довечера по новините на eTV).

След като родата се изсипа вчера пред полицията, бащата на Славчо, искайки обяснения от един от жандармеристите, му е посегнал и го е ударил. Това станало пред погледите на дузина униформени. Той е бил задържан за 24 часа, след което е освободен. Срещу него е образувано бързо производство за причиняване на лека телесна повреда на длъжностно лице, обясниха от Районната прокуратура в Хасково.

Тодор Кръшков.


23 Коментара

Видеа по темата

Хороскоп за 16.07.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини