18 °C

Погват търговците на пазарите за животни, в Хасковско няма регламентирано тържище

Търговците, които продават животни по пазарите в Хасковска област ще бъдат глобявани. Това е една от мерките, набелязани по време на заседанието на Областната епизоотична комисия, която беше свикана от областния управител на Хасково Станислав Дечев във връзка със Заповед на Изпълнителния директор на БАБХ.

Документът е издаден на база постъпил доклад за сериозни проблеми във връзка с хуманното отношение към животните на пазарите за животни в България по наблюдения извършени от Анималс Енджълс.

Във връзка с доклада тръгват инспекции, които ще са съвместни между представители на Общината, Областната дирекция по безопасност на храните и полицията. Целта е да се проверят регламентираните и законните пазари за животни в съответната община за спазване на изискванията за хуманно отношение към животните на пазарите за животни и регламентиране на дейността на пазарите, съгласно действащото национално и европейско законодателство. На територията на Хасковска област няма нито едно регламентирано тържище за животни, което да отговаря на изискванията, посочи заместник-областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, която е и председател на Областната епизоотична комисия. „Мерките се налагат и заради епизоотичната обстановка в страната напоследък. В някои райони има Нюкясалска болест и птичи грип. Освен това, според Еврорегламентите, транспортирането на животните до тържището става по определен ред-със съответната документация от специалист, превозните средство също трябва да отговарят на определени изисквани. В хуманното отношение към животните влиза и наблюдение по време на престоя на тържището от ветеринарен лекар, трябва да имат достъп до вода и храна през цялото време. Такива, които да осигурят изискуемите условия в Хасковска област -няма“, посочи д-р Здравкова, която по професия е ветеринарен лекар. Тя е категорична, че клането на животни директно на плаца, което се  случва често по пазарите, е абсолютно нерегламентирано и дори е опасно за здравето на купувачите.

„Тази дейност трябва да бъде много сериозно санкционирана. Но идеята е не да мачкаме хората-животновъдите, а да приложим законовите норми. Тъй като кланетата на открито носят много опасности. Като купувач не знаеш от къде и каква е стоката, а и не можеш да я проследиш, затова всеки от нас е потенциално застрашен от последствия при тази нерегламентирана дейност на нерегламентирано място.“, посочи още д-р Здравкова. 

Красимира Славова


8 Коментара

Последни новини