18 °C

Евгени Консулов: В общината понякога прехвърчат искри, но оставки няма

 – Господин Консулов, вече почти две години сте в екипа, управляващ общината. Каква оценка си давате за постигнатото през това време?


 – Не мога да давам оценки. Две години са и много, и малко. Аз разбирам, че хората непрекъснато сравняват предишното управление със сегашното, но нека си дадем сметка, че предишното управление продължи 16 години. Не може да сравняваш направеното за 16 години със свършеното за две. Така или иначе ще дадем пълен отчет само след месец-два, когато се навършат две години от началото на мандата. Мога обаче да откроя няколко акцента на работата за тези почти две години.

На първо място – ефективността. Предоговорихме по-ниски лихви за големия заем на общината, от излизането на свободния пазар на електроенергия също пестим, газификацията на обществени сгради също води до икономии. Накратко казано – сега за същите услуги плащаме по-малко.

Второ – образователната инфраструктура – четири детски градини с по две сгради и две училища бяха основно обновени.

 – Това обаче е проект на предишното управление, не ваш.


 – Това абсолютно не е вярно. По време на предишното управление бяха свършени някои неща, но основните проблеми, включително самото изпълнение, се случиха при нас. Какво заварихме преди две години? Обща бюджетна рамка от 27 млн. лв. Само за сравнение ще посоча, че Благоевград, със сходни показатели като Хасково, има почти двоен бюджет по програмата. Защото при определяне на бюджета освен показатели като брой население, има и критерий за активност на дадената община по проекти. Затова нашият бюджет бе такъв. В него липсват освен това някои неща, като селата например.

По време на предишното управление бе изготвен Интегриран план за градско развитие, проектирани бяха обектите, одобрена бе рамката на бюджета. Оттам нататък трябваше да се кандидатства с проект за инвестиционна програма, който направихме ние. Дори бяхме втората община в страната с одобрен проект за образователната инфраструктура.

Да се върна на акцентите. Третото нещо бе улесняване и привличане на инвеститори, спад на безработицата и нови работни места. От Бюрото по труда ни подават данни, според които нивото на безработица е на исторически ниско ниво. Освен това се наблюдава повишаване на броя на заетите. Тоест безработицата намалява не защото хората напускат общината, а защото са започнали работа.

 – Нека Ви цитирам някои от обещанията по време на изборите през 2015-а. „В следващите 4 години ще оправим инфраструктурата на кварталите в Хасково, това е записано в приоритетите ни. “ Добри Беливанов, 16 октомври 2015 г.

 – Аз не мога да отговарям вместо господин Беливанов, но ще кажа каквото знам. Още с влизането ни в общината асфалтирахме улици в Болярово…


 – Е, това бяха само две улици, ако не се лъжа.


 – Не, не са две. 10 са с дължина над два километра и те не бяха асфалтирани от създаването си от преди над 50 години. Освен това се ремонтираха улици в квартал Изток, ул. „Ком“, бул. „В. Левски“, на „Тимок“ сега върви подмяна на канализация и водопровод, следва асфалтиране. Вече има избран изпълнител по проекта за подобряване на градската среда за 3.2млн. лв. – основно в Бадема, Орфей, ул. „Булаир“. Предполагам, че до края на септември ще започнат и ремонтните дейности. Това са три фирми по три обособени позиции, така че работата ще върви едновременно на няколко места.

Освен това в капиталовата програма за тази година сме заделили средства за проектиране на междублоковите пространства в района под ВиК, по бул. „В. Левски“, там състоянието на градинките е много лошо. Въобще има натрупани проблеми от години, които не могат да се решат веднага. Заделени са средства, 600 000 лева, за нови детски площадки. Екопрогрес направи нови тротоари на много улици, например по бул. „Освобождение“, популярен повече като Кърджалийска. Не съм искал подробна справка колко точно, но хората ги виждат. До зимата пък се надявам да стане и асфалтирането на улици в града за 900 000 лв. Проектът се забави, защото имаше обжалване на процедурата, надявам се до зимата обаче това да се случи.

В момента тече обществената поръчка за изграждане на видеонаблюдение в града. Това е важно, защото например искаме да ремонтираме подлезите, но държим първо да поставим камери. Защото, няма какво да се лъжем, има вандали, които буквално в деня след ремонта трошат. Така се случи например с училище „Иван Рилски“. Буквално ден след ремонта някой е влязъл с колата си на новите плочки и е въртял гуми там. Следите още си личат на новия плочник.

Мога да изброявам още – ремонта на стадиона, мостът за Любеново и други. Въобще, работим доста напрегнато.


 – Защо тогава хората имат усещането за застой, че нищо не се прави?


 – Обяснявам си го с големите очаквания към нас. Хората са прави да настояват. Но както казах, не може да сравняваш направеното за 16 години със свършеното за две. Вземете които искате две години от предишните 16 и тогава ги сравнете с последните две. Истината е, че никога досега общината не е изпълнявала толкова много проекти едновременно. И това става със същия брой служители, тъй като администрацията не е увеличена, както знаете. Наистина се работи под голямо напрежение. И резултатите вече започват да стават видими. Дори няма да споменавам санирането, темата стана банална, но се вижда как се променя обликът на цели квартали.


 – Още един цитат от предизборната кампания, ако позволите. „Очаквайте по-добра храна в детските градини, ниски такси и силен социален ангажимент към младите семейства“. Добри Беливанов, 13 октомври, 2015 г.

Къде е по-добрата храна в детските градини? Доколкото знам, храната се доставя все още от „Дусман“, макар че фирмата си смени името?


 – Да, така е. Няма да говоря от името на господин Беливанов, но ще кажа какво знам по въпроса. Първо, още в началото на мандата намалихме таксата за детска градина, макар и с малко.


 – С пет лева. Съвсем символично.


 – Пет лева са символична сума, но все пак са 10 процента от 50 левовата такса. 10 на сто не е съвсем малко.

По въпроса за храната. Направихме и обзаведохме кухня в детската градина в Орфей. Първоначално тя ще обслужва само тази градина, докато се стиковат нещата, но идеята е да приготвя храна за всички детски заведения без яслите. Искаме обаче организацията да е перфектна, защото не можем да си позволим експерименти с храната на децата.


 – Тази организация не ми изглежда толкова сложна. „Дусман“ го прави от години.


 – Така е, но въпреки това няма да си позволим никакъв риск.


 – Кога все пак тази кухня-майка ще заработи за всички детски градини?


 – От началото на следващата година.


 – След няколко месеца? От януари?


 – Да. Такива са плановете, доколкото знам.


 – Казахте, че улеснявате бизнеса. От много фирми обаче се чуват оплаквания за същите спънки като преди, дори по-лоши. Чувал съм дори оплаквания от бизнесмени, че служители от предишната администрация, работещи и сега в общината, свикнали да търсят начин нещо да не стане, си доизмислят правила и създават пречки пред бизнеса.


 – Аз не деля хората на служители в бившата администрация и нови. За мен има кадърни и работещи хора и неработещи. Сред старите служители има много добри, както и сред новите сигурно има неподходящи. Безотговорно е да се твърди, че новите лица в общината, включително и аз, сме най-доброто възможно. В един голям екип обикновено има от всичко. Не казвам, че всичко в общината е идеално, нещата винаги могат да стават и по-добре.

Това, което направихме обаче, бе приемането на наредба за насърчаване на инвестициите, с които се дават големи облекчения на инвеститорите от клас А и Б.


 – Приемането на Наредбата е хубаво, но къде са инвеститорите?


 – Осъществяването на една инвестиция е дълъг и бавен процес, не става за няколко месеца. Проблем освен това е липсата на общински парцели, подходящи за строителство на цехове и фабрики. Повечето подходящи терени са продадени. Затова ние смятаме да продаваме парцели само за инвестиции, които разкриват работни места. В процес е една такава до Химмаш, но е на ранен етап и не искам да навлизам в подробности. Ариете също вече започна работа в Хасково, макар все още не с пълен капацитет.


 – Какво ще се строи до Химмаш?


 – Завод за метални конструкции, доколкото знам. Да се върна на въпроса къде са новите инвеститори. Колко инвеститори са се появили в Хасково през последните 20 години, които са започнали „на зелено“? С построяване на нови производствени сгради, а не купуване или наемане на съществуващи помещения и мощности?

Но вече се появяват такива. Язаки, Щрабаг, Са-ба. Макар че са в димитровградска община, те са по-близо до Хасково и наемат хора и оттук. И за тези инвестиции бяха необходими години, не станаха за година-две.


 – Накрая да Ви попитам за конфликта между ГЕРБ и кмета Добри Беливанов. Все още ли се иска оставката му?


 – Няма как да отговоря на този въпрос, не съм упълномощен нито от кмета, нито от ГЕРБ, нито от която и да било друга партия да говоря от нейно име.


 – Кметът вече с месеци отклонява искането на Haskovo.net за интервю.


 – Ако искате от мен мнение, смятам, че въпрос за ничия оставка не стои на дневен ред в настоящия момент.


 – Значи в общината всичко е наред?


 – Не съм казал това. Разбира се, че има спорове, понякога прехвърчат искри. Не винаги моето мнение съвпада с това на останалите, включително на кмета. Споровете са предимно за това как нещо да стане по-добре. Не твърдя, че единствено аз съм прав, а и смятам за нормално да има различни мнeния. Особено в напрегнатата обстановка, в която работим.


 – В момента вървят конкурси за шефове и ключови постове в общината. Кога ще са ясни резултатите?


 – Интервютата са на различни дати, първите резултати ще излязат към 15 септември.


Интервю на Тодор Кръшков


 


48 Коментара

Последни новини