От х:

Днес в x:

Глобяват търговците без платена такса за найлоновите торбички

Проверки на търговските обекти и на задължените лица, които пускат на пазара полимерни торбички, започнаха екоинспекторите от РИОСВ Хасково. Проверени са 15 търговски обекта в региона.

Дадени са 25 предписания за предоставяне на необходимите документи за произход на торбичките и за платена продуктова такса, които вече са изпълнени, информират от Екоинспекцията.

Проверките, които са по разпореждане на МОСВ ще продължат до края на годината, а целта на акцията е да се провери дали се спазват изискванията на Наредбата за определяне на реда и размера за заплащане на продуктова такса.

По време на проверките ще се следи дали търговците предоставят на крайните клиенти срещу заплащане пуснатите на пазара пластмасови торбички за пазаруване с дебелина на стената до 50 микрона. Безплатното им предлагане на мястото на продажба на стоките или продуктите, е нарушение. Изключение правят само много тънките с дебелина на стената под 15 микрона, без дръжки, които се използват за първична опаковка на храни. Търговецът няма право да включи стойността на такава торбичка  в цената на продукта.

Проверяващите ще гледат и дали търговците имат платена продуктова такса за тънките пластмасови торбички, които предлага. Това са торбичките с дебелина под 25 микрона и с размери по-малки от 390 мм/490, които нямат обозначен на български език произход и надпис "Торбичка за многократно използване" или "Торбичката е биоразградима".

При констатиране на торбички за които се дължи продуктова такса ще се изискват всички документи, доказващи произхода им, документи за закупуването им или платежно нареждане за заплатена продуктова такса към ПУДООС. Целта на тази такса е да се намали употребата на торбичките от полиетилен, които са сериозни замърсители на околната среда.

Ако бъдат засечени търговци, които не са изрядни с наредбата наказанието е имуществена санкция в размер от 3 000 до 10 000 лева. 

 Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Д-
    Д-р Андреева
    20 -3
    19:45, 12 сеп 2017
    Тези от РИОСВ всичко оправиха, че и до торбичките опряха ! Защо не идат да погледнат съседна Гърция или Германия, там полимерните торбички са безплатни във всеки супермаркет или магазин.

    На това му се казва имитиране на работа и материал за журналистиката!
  • 2
    Me
    ME
    7 -1
    22:06, 12 сеп 2017
    Проверяващите да проверят и соц кантарчетата на бабешкия пазар в сряда и събота. Първия път мъж ми продаде 2 кг круши с кантарче което май беше с максимално показания около 20 кг ( по памет ). При претегляне в къщи с дигитална теглилка, се оказа че са само 1.560 кг. Втория път жена ми продава круши и казва 1.5 кг. Аз вече си носех дигиталната теглилка и и показах, че са само 1.100 кг. Обидена ми заяви, че теглилката ми не е вярна. Съседката и до нея се разсмя и и каза, че това е дигитална теглилка и е вярна. Продавачката отказа да ми продаде крушите на действителното тегло.
    Всичко това се случва на бабешкия пазар в Хасково.
    • Гр
      гражданин
      3 -2
      08:52, 13 сеп 2017
      РИОСВ не отговаря за кантарите,а за опазването на околната среда. Обърнете се към НАП.
  • 3
    Гр
    гражданин
    4 -5
    08:55, 13 сеп 2017
    Изказвате се неподготвена и информацията ви не отговаря на истината. Обърнете внимание на размера на торбичките за които става дума в текста. Мерките за намаляване ползването на малките найлонови торбички е в цяла Европа и едва ли проверките са за кеф на инспекторите. Толкова ли е трудно да ползваме платнени торби за пазаруване, вместо всяка найлонова да замърсява природата и да се вее 1000 години.
    • За
      Забързан
      1 0
      13:28, 13 сеп 2017
      Байо, ние нямаме време да ходим по цял ден из пазара, махайки платнена чанта. Тези мерки са в грешна посока. Разделно събиране или нещо подобно ще има по-добър ефект.
  • 4
    Ге
    Гергана
    0 0
    11:42, 13 сеп 2017
    Не разбрах това за всички търговски обекти ли се отнася или само за обектите, които продават найлонови торбички? Аз като продавам в магазин за дрехи и давам на клиентите найлонови торбички когато си купят дреха, трябва ли да плащам такава такса и на кого? Торбичките си ги купувам от спезиализиран магазин за политиленови изделия.
Последни новини