Комплекс Райски кът

Паметникът на Освобождението осветен през нощта след ремонта

Паметникът -морена, който ознаменува Освобождението на Хасково получи подобаваща инфраструктура. Паметникът, който с години беше пренебрегван и се намираше на място, обрасло с храсти, от които почти не се забелязваше от хората, вече е почистен и изцяло обновен. Около него има мини градинка с растителност от общинския разсадник и оформено пространство, посипано с бял камък. До морената е издигнат пилон с националния флаг с размери 3,50 на 1,50 метра. Мястото се вижда ясно и през нощта, осветено от наземни прожектори. Благоустрояването е извършено от ОП “Екопрогрес“, проекта е на дирекция „Архитектура, градоустройство, строителство и инвестиции“ на Община Хасково.

Обновяването е за празника на града. „Идеята е този важен исторически за Хасково паметник да получи своя подобаващ вид. Много хасковлии дори не знаеха, че тази морена съществува до скоро. Сякаш незаслужено в години този спомен, оставен от предцитени да ознаменува една важна част от историческото ни минало, беше пренебрегван. Сега обаче морената и пилона с трибагреника се виждат отвсякъде, дори и през нощта“, коментира пресаташето на кметската администрация Диана Иванова.

Морената е поставена в пространството на ъгъла срещу църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в навечерието на 19 януари 1978 г. в чест на 100-годишнината от Освобождението на България и на Хасково, като знака на признателност от хасковското гражданство към паднали за свободата техни съграждани.

От общинската администрация съобщиха, че е приключило и обновяването на камбанарията на Ямача. Освен ремонт на фасадата, за първи път от издигането й през 2010 година е направена и основна профилактика на 8-те й камбани.

Красимира Славова


10 Коментара

Хороскоп за 24.06.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини