От х:

Днес в x:

Откриха кабинета по физика, който ще носи името на Спасимир Балев

Изображение 1 от 4

    С тържествен водосвет вчера беше открит обновения кабинет по физика и астрономия в СУ „Проф.д-р Асен Златаров“, който ще носи името на отличника на училището и успешния учен – физик Спасимир Балев.

    За краткия си живот Спасимир Балев остави сериозна следа в ядрената физика. Той е познат на учените от цял свят, а неговите изчисления и постижения в разработван от екипа му експеримент, според специалисти, дълго ще бъдат ползвани е науката.

    Като носител на Златаровската награда, Спасимир Балев остава в спомените на своите преподаватели като изключителен ученик, впечатляващ със знанията и подготовката си, с отношението към науките, с възпитанието и вниманието към приятели и преподаватели.

    Идеята кабинет, зала или аудитория да носи името на изтъкнат учен-възпитаник на едно учебно заведение не е нова. С постиженията си Спасимир Балев заслужи неговото име да носи първият мемориален кабинет в СУ „Проф.д-р Асен Златаров“. Идеята, прегърната от ръководството на училището, стана повод една обикновена класна стая да бъде оборудвана и обзаведена, така че всеки учени с гордост да учи там.

    А приятели и колеги на Спасимир и хора съпричастни с развитието на училището направиха възможно това без да е използвана и стотинка от бюджета му, сподели директорът на училището Чавдар Здравчев.

    След освещаването, извършено от отец Станимир Станчев, към присъстващите се обърна Таня Балева – майка на Спасимир, която благодари от името на семейството му за направеното в памет на сина ѝ. Думата взе и един от приятелите му – Андрей Маринов, който работи по научен проект на ЦЕРН: Впечатлен съм от това, което виждам и се радвам, че предоставените от ЦЕРН средства са оползотворени по такъв начин, каза той и добави: Понякога науки като математика и физика могат да бъдат скучни, затова пожелавам успех на учителите, които ще работят тук и се надявам, че те ще запалят искрата в учениците. Знам, че от тях се изискват много усилия, за да превърнат физиката в забавна наука. Дано да успеят.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ам
      Амин
      0 -3
      08:47, 12 сеп 2017
      Отец Станимир може не само да освети, но и да преподава физика.
      Бог да прости момчето.
      • Уч
        учител
        5 -1
        12:45, 12 сеп 2017
        Едва се удържах да не отговоря, но като трети коментар може. Двама човека нямат никакво место на откриването на научно средище. Единият е кмета, а другият - познай кой е.
        Успех на младите физици.
    • 2
      Та
      Таня Балева
      17 0
      11:13, 12 сеп 2017
      Искам още веднъж да благодаря на всички които се включиха и помогнаха тази идея да се реализира. За мен ,като майка и за цялото ми семейство това е частица утеха ,че по този начин ще се помни за нашия син във времето напред.Нека учениците които учат достигнат постиженията на Спасимир а и да го надминат в областта на физиката.Оставам безкрайно признателна.
    • 3
      По
      позната
      8 0
      15:00, 12 сеп 2017
      Светла ти памет Спасимире.Почивай в мир.Ти беше прекрасен човек,а.кабинета е много хубав-ти просто грееш в него.Мисля,че всеки който го види-сърцето му ще трепне.
    • 4
      Сл
      случаен минувач
      5 0
      11:30, 13 сеп 2017
      Градът трябва да помни своите синове! Светла му памет! И дано тази материална база запали умове от следващите поколения!
    • 5
      Пр
      Приятел
      1 0
      03:39, 31 дек 2017
      Един от най-светлите умове на България. Благодарен съм, че го познавах. Дано тази инициатива да бъде продължена и да има все повече средища на здравия разум, защото страната ни е затънала в блато от чалга, суеверия и ретроградност. Поклон пред Спасимир и хората, които се борят името и труда му да не се забравят...
    Последни новини