18 °C

Един зад решетките, двама под домашен арест за брутален грабеж на 100 бона

Трима нападатели са арестувани за грабеж и побой над семейство в Свиленград. Един е вече зад решетките с мярка “задържане под стража“, а двама са оставени под домашен арест.

Те са разкрити след четири месеца издирване, разпити и претърсвания от съвместните екипи от разследващи криминалисти и полицаи от ОД на МВР-Хасково, които са работили в синхрон с прокуратурата, посочи наблюдаващият прокурор по делото Николай Гугушев.

Николай Б., на 29 г., Христо Х, на 28 г., и Митко М., на 20 г. са привлечени като обвиняеми за „престъпно сдружаване за отнемане на чужди вещи в големи размери“.

На 20-ти май през нощта в Свиленград те нападнали пред дома им 43-годишен свиленградчанин и жена му. След като използвали електрошокова палка, за да ги омаломощят, задигнали чантата, която държал мъжа. В нея по данни на потърпевшия имало 55 хил. евро и 5 хил.лв, апашите откраднали и скъпия му телефон. За инцидента тогава е подаден сигнал в полицията. След десетки претърсвания и разпити органите на властта успяват да заковат престъпниците чрез анализ на записи от видеокамери, макар че по време на обира тримата са били маскирани. Има и много свидетелски показания. При претърсванията в домовете на открита и електрошокова палка, която съвпада с описаната от потърпевшите при след нападението им, посочи шефът на областната дирекция на МВР Ангел Цанков.

Двама от нападателите - Николай от Свиленград и Христо, са били задържани от органите на МВР на 6 септември, а съратникът им Митко - два дни по-късно. По искане на Окръжна прокуратура-Хасково съдът е наложил мярка за неотклонение “задържане под стража” спрямо Николай. Той е използвал правото си да не дава обяснения по случая.

И тримата са стари познайници на полицията. Участвали са в съдружие и в други криминални деяния - изнудвания и грабежи. Разследващите проверяват дали няма и други участници в престъпната група. По време на това разследване криминалистите са попаднали на следи и за други престъпления, извършени от тримата, посочи комисар Цанков. Както той, така и прокурор Гугушев са категорични, че няма данни за инсцинировка на грабеж и съучастие на потърпевшия в бандата. Досега парите, задигнати от тримата нападатели, не са намерени. За тях обаче има посочен легален източник на придобиване. По информация на Haskovo.net ограбеният е турчин, който се казва Сейхан и от години върти ресторантьорски бизнес в Свиленград.

Работата по случая продължава, обявиха властите. За обвиненията, с които са задържани, тримата нападатели могат да получат от 5 до 15 години затвор, а съдът може да наложи и конфискация на ½ от имуществото им.

Красимира Славова


4 Коментара

Последни новини