Комплекс Райски кът

Културата в Хасково иска свой клуб. Кметът: Даваме им Синята къща

Дейци на културата от Хасково поискаха възстановяване на своя клуб. На импровизирана пресконференция днес в кафене в Бизнесцентъра Гочо Павлов, Петър Ангелов и Йордан Нанчев описаха двегодишно ходене по мъките за свой културен клуб, където местните художници, актьори, музиканти, писатели, поети, да се срещат и разговарят. Към тях се присъедини и адвокатката Надежда Стоянова, макар че не членува в нито една от двете организации за култура в Хасково – КДК на Ели Видева и сдружение “Култура 2015” на Димитър Шалапатов.

На днешната пресконференция дебело бе подчертано, че искането за културен клуб е от името и на двете организации, а в подписката, събрала вече към 70 парафа, личат имената на хора и на двата клуба.

“Преди повече от 25-30 години в театъра имаше клуб на актьора, в който се събираше интелигенцията на града”, разказа бившият актьор, сега пенсионер Гочо Павлов. “След всяко представление тук се събираха актьори, режисьори, писатели, музиканти, учители, обсъждаха се спектаклите, имаше атмосфера и дух. С идването на демокрацията всичко това се изпари”, допълни той.

“След ремонта на театъра кафенето бе определено за такъв клуб, но на бившия кмет не му харесаха хората, които се събираха там, както и техните позиции, затова нареди на тогавашния директор Боил Банов да го затвори. Това и се случи, сега там се продават билети”, каза още Гочо Павлов.

КДК пък дълги години стопанисваше последния етаж на комплекс “Клокотница”, но отпреди около 3 години и той остана бездомен. Там бе настанен балет “Тангра”, чиято зала пък в Младежкия център бе превърната в сватбен салон.

Така вече години културните сдружения в Хасково са бездомници.

“Преди местните избори имахме среща с Добри Беливанов, тогава кандидат-кмет. Казахме му: Ще те подкрепим, но искаме да се възстанови клубът в театъра. Той каза: Добре, ще го направим. После се срещнах отново с него, вече като кмет, но сега вече започна да го увърта: “Ще стане, ще видим”, разказа Павлов.

Той подреди хронологично и всичките си срещи с отговорни фактори в борбата си за възстановяването на културния клуб.

“Говорих с министъра на културата Боил Банов. Той каза: Това не е проблем на министерството, а на общината. Говорих с Делян Добрев, той каза: Трябва да стане. Но минаха много месеци, а нищо не се случи. На последните избори тук дойде и Бойко Борисов, и него занимавах с това, на една среща в театъра. Той се обърна към Добри Беливанов: Кмете, какво ще правим? А кметът обеща: Ще го направим. И отново нищо.

Разговарях с председателя на Общинския съвет Таня Захариева, в присъствието на Антон Иванов, шеф на групата съветници на ГЕРБ. Те казаха, че за кафенето на театъра има проблем, защото се стопанисва съвместно с министерството на културата. Затова ми казаха: “В театъра трудно ще стане, но какво ще кажете за Синята къща?” Отговорих, че нямаме претенции.

Оттогава минаха месеци, пак нищо.

Последният ми разговор на тази тема беше на празника на града 8 септември, с Делян Добрев, той дори се учуди, че няма движение по този въпрос. И пак обеща съдействие”, каза още Павлов. И допълни: “Знаем какво беше отношението на бившия кмет към културата и се надявахме при новото ръководство да е различно. Нищо подобно. Същото. Явно мандатът на Беливанов ще мине само в обещания”, разлюти се бившият актьор.

“Най-лесно е да доведеш една група от София, да направят концерт, да платиш хонорара им и толкова. Но това не е отношение към културата. В НАТФИЗ в момента учат 7-8 студенти от Хасково, сигурно има и в художествената академия, и в консерваторията. Те в София си имат среда, но в Хасково нямат. Почти всички градове имат отношение към културата и помагат, само в Хасково е замряло”, казаха още на брифинга.

“Преди дни имаше изложба на местни художници и коктейл в градската галерия “Атанас Шаренков”. Общината е платила пленера на художниците и това е хубаво. Но явно смятат, че културата е само изобразителното изкуство. Радваме се за художниците, те са наши приятели, но у нас остава чувството на пренебрежение и неглижиране. Не искаме противопоставяне на отделните професии, но няма как да не усещаме горчивина”, допълни Гочо Павлов.

Потърсен за коментар, кметът Добри Беливанов потвърди, че общината ще предостави за ползване Синята къща на културните сдружения в града. “Предстои обаче ремонт, а проектът трябва да се съгласува с министерството на културата. Там се бавят нещата. Ако зависеше от мен, досега да съм им дал Синята къща за клуб. Освен това съм обещал пред премиера, като се срещнем, ще ме пита”, обясни градоначалникът. Попитан все пак за някакъв срок, той отвърна, че се надява до Коледа културните дейци на Хасково да си имат клуб.

Тодор Кръшков


16 Коментара

Хороскоп за 25.06.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини