От х:

Днес в x:

Макрон: Европа рискува да бъде подчинена от Китай и САЩ (видео)

Европа рискува да бъде подчинена от Китай и САЩ, ако не стане по-суверенна и демократична. В речта си снощи френският президент Еманюел Макрон очерта отново мащабната си амбиция да реформира Европейския съюз.

"За да не бъдем управлявани от по-големи сили като китайците и американците, вярвам в един европейски суверенитет, който ни позволява да се браним и да съществуваме", каза Макрон.

Френският президен е на двудневно посещение в южната ни съседка. Речта му бе символично изнесена на Акропола в Атина, където древните гърци преди около 2500 години дават началото на демокрацията. Макрон говори за човешките ценности, които ни свързват като европейци, за културата и историческите корени на европейската демокрация, кояти трябва да бъдат отстоявани, особено сега.

Макрон изтъкна, че Старият континент ще погине без радикална реформа на управлението му. Той говори за нуждата от гигантска стъпка в европейското сътрудничество, която в икономически план да даде на еврозоната неин собствен бюджет, финансов министър и парламент.

След парламентарните избори в Германия на 24 септември Макрон ще разкрие пътна карта за ЕС, а основите на Европа за следващите 10-15 години могат да бъдат положени в демократичен дебат, не между лидери, а с участие на гражданите. Той призова за отганизирането на публични дебати през първата половина на 2018 г., на които гражданите да разискват своите визии за ЕС. По думите му не може "един нов европейски договор да се обсъжда на закрити врата, в кулоарите на Брюксел, Берлин или Париж".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини