От х:

Днес в x:

Далай Лама няма да получи виза за ЮАР за срещата на Нобеловите лауреати

Далай Лама отново отмени пътуване до Южна Африка, защото не е сигурно, че ще получи виза, а властите заявявиха, че въпросът е приключен.

Далай Лама трябваше да пътува в ЮАР за 14-ата Световна среща на лауреатите на Нобеловите награди. Тя ще се състои в Кейптаун следващия месец. Възможно е обаче част от лауреатите да бойкотират събитието, според един от тях - архиепископ Дезмънд Туту.

Срещата ще се проведе от 13 до 15 октомври в Международния конгресен център в Кейптаун.

Представител на тибетския духовен лидер в Южна Африка е заявил, че заместник-генералният директор на отдела за международни отношения и сътрудничество в Азия и Близкия изток е съобщил, че Далай Лама няма да получи виза. По думите му причината е, че посещение на Далай Лама ще наруши отношенията с Китай в сегашния чувствителен момент. Южноафриканският министър на международните онтошения и сътрудничеството е на посещение в Китай.

"Като член на Brics от 2010 г. насам, Южна Африка даде на Китай вход в Южноафриканската общност за развитие. Тя предоставя достъп до природни ресурси, които подпомагат растежа на Китай и засилват политическото му влияние в целия регион. Китай е най-големият търговски партньор на ЮАР и двете страни са сключили търговски сделки на стойност 6.5 млрд. долара през 2015 г. Правителството на ЮАР е възнаградило готовността на Китай да инвестира, като отрича тайландския Далай Лама, който е persona non grata в Китай, въпреки че южноафриканските власти отричат това", отбелязва доклад на тема китайските инвестиции като водещи във външната политика на Поднебесната империя.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини