От х:

Днес в x:

Засилва се миграционният натиск на южната ни граница. Преглед на печата

"Сега":

Засилва се миграционният натиск на южната ни граница

През последните 4 дни в района на Къркларели (Лозенград) властите задържаха общо 376 нелегални мигранти при опит да се прехвърлят в България, арестувани са и трафикантите на хората, предаде БГНЕС.

От местната дирекция по сигурността съобщиха, че бреговата охрана при Инеада в района на Демиркьой е спрян рибарски кораб, плаващ под турско знаме, но без документи. В плавателния съд са открити 47 сирийци, задържани са двамата организатори на трафика, като единият е пуснат на свобода под гаранция. Пак при Инеада и също с намерението да преминат в България по морски път са задържани 82 сирийци, както и тримата им водачи, единият от които е иракчанин, а другите са турски граждани.

Меморандум. 

"Стандарт":

Съединение за Балканите

Навръх 6 септември Бойко Борисов и Алексис Ципрас направиха крачка към Съединение на Балканите. Така двамата премиери оцениха подписания в Кавала меморандум за транспортен коридор, свързващ Солун, Кавала и Александруполис с Бургас, Варна и Русе.

"Със старта на този проект продължаваме съединяването на транспортните и енергийните хъбове, развитието на бизнеса, движението на хора и капитали", заяви Борисов. Той призова да се загърбят старите вражди, за да може от барутен погреб Балканите да станат процъфтяващ регион. "Денят на Съединението е интересна символика. Действително днес обединяваме усилията си, свързваме Егейско с Черно море и с Дунав", добави Ципрас. Сърбия и Румъния вече са изявили желание да се включат в транспортния проект. Техните премиери идват във Варна през октомври за среща с Борисов и Ципрас.

Оставка.

"Дума":

Лазар Влайков подаде оставка като председател на общинския съвет в Септември

Лазар Влайков подава оставка като председател на Общинския съвет в Септември, става ясно от заповед на самия Влайков, публикувана в сайта на общината. Изключеният за пореден път от ГЕРБ мъж свиква за днес извънредна сесия на Общинския съвет. Като единствена точка е записан "избор на нов председател на Общинския съвет в Септември". Не е ясно и дали Влайков ще се откаже само от председателския си пост, или ще напусне окончателно и самия Общински съвет. ДУМА припомня, че общинарят е собственик на пистолета, с който бе застрелян 47-годишният Наско Тонкев в с. Виноградец. Работи се по две версии - изстрелът да е дошъл от самия Влайков или от 6-годишно дете, присъствало на пиянския запой, на който той размахвал пистолета си.

Близките на убития твърдят, че Влайков е произвел фаталния куршум. Те обвиняват гербаджията, че е говорил по телефона с приятеля си районен прокурор на Пазарджик, веднага след като лично констатирал смъртта на Тонкев. Смятат, че прокурорът му е дал съвет как да се измъкне от ситуацията.

Сътрудничество. 

"Монитор":

Турция готова да сътрудничи за сигурност на енергийните доставки

"Турция е готова на всякакво енергийно сътрудничество с България, което ще доведе до сигурност на енергийните доставки". Това каза турският министър на енергетиката и природните ресурси Берат Албайрак, който се срещна с премиера Бойко Борисов и с министъра на енергетиката Теменужка Петкова в рамките на еднодневното си посещение в страната. Министър Албайрак поздрави домакините си по случай националния празник - Съединението на България.

Обсъдено бе задълбочаване на двустранното енергийно сътрудничество както в областта на природния газ, така и на електроенергетиката. Двете страни се договориха за реализацията на съвместни проекти, които ще доведат до сигурност и диверсификация на доставките на природен газ, както и постигане на конкурентни цени за индустрията и бита. "България и Турция са стратегически партньори - през двете страни преминават естествените потоци на природния газ", подчерта премиерът Борисов.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини