От х:

Днес в x:

Първите в света правила за работата на самоуправляващите се автомобили са факт

Хората преди животните и собствеността. Без дискриминация относно това кой трябва да оцелее. Защита срещу зловредни атаки.

Това са само част от първите в света етични правила, въведени в Германия, касаещи самоуправляващите се превозни средства.

Транспортният министър Александър Добринд представи доклад за автономното управление пред немския парламент миналия месец. Докладът е дело на Етичната комисия за автономно шофиране, в която участват учени и юристи.

В доклада се споменава, че развитието на технологиите цели автоматизация на управлението, която трябва да направи превозните средства по-безопасни и да намали броя на пътните инциденти.

В същото време обаче авторите на доклада признават, че предвид сегашната степен на развитие на технологиите, инцидентите не могат да се предотвратят напълно. По тази причина е жизненоважно да бъдат приети решения относно програмирането на автомобилния софтуер.

Докладът съдържа 20 насоки, които автомобилната индустрия трябва да вземе под внимание при разработването на системи за автономно управление. Тези насоки са първите по рода си в света, и вероятно ще послужат като пример на множество други държави.

Моралната обосновка на доклада е проста – тъй като самоуправляващите се автомобили ще предизвикват по-малко жертви и наранявания, съществува морален императив за употребата на подобни системи, тъй като е дълг на държавата да се грижи за гражданите си.

Ето някои от ситуациите взети под внимание в доклада:

Ако инцидентът е неизбежен, безопасността на хората трябва да бъде поставена на първо място, преди тази на животните и имуществото. Софтуерът трябва да предотварти удара, но ако това е невъзможно, той трябва да предприеме действия, които биха нанесли най-малка вреда на хората.

Авторите на доклада признават, че някои от решенията, пред които ще се изправи софтуерът, вероятно биха били твърде нееднозначни.

В тази случай, отговорността ще носи водачът на автомобила, тъй като контролът на превозното средство ще преминава в негови ръце.

Ако водачът не се намеси, автомобилът трябва да направи всичко възможно да спре. В близко бъдеще, с подобряване възможностите на технологиите, превозните средства ще станат напълно автономни.

Авторите на доклада признават, че нито една технология не е идеална. Ако вредният ефект не може да се сведе до нула, той трябва да е поне по-малък от сегашния.

Ако инцидентът е неизбежен, системата трябва да се стреми да минимизира щетите за хората. Не би следвало да се проявява дискриминация по възрастов, полов или расов признак.

Всички хора се смятат за равни.

Докладът споменава вероятността от поява на напълно автономни системи, но признава, че технологиите все още не са способни да решават дилеми, при които превозното средство трябва да избере между по-малката от две злини.

През цялото време трябва да е ясно кой е отговорен за управлението на автомобила – човекът или компютърът. Вероятно чрез сканиране на шофьорската книжка, ще бъде определяна правоспособността на водачите да управляват превозно средство от подобен клас.

Автомобилите трябва да бъдат оборудвани с черна кутия, подобно на самолетите, за да дадат възможност за провеждане на разследване, с цел определяне на отговорността.

Водачът на автомобила запазва правата си върху личната информация, събрана от превозното средство. Използването на тези данни от трети страни трябва да става с писменото съгласие на собственика.

Заплахата от зловредни атаки трябва да бъде предотвратена чрез ефективна защита. Софтуерът трябва да бъде проектиран така, че да сведе до минимум опасността от подобни атаки.

Що се отнася до настройката на различните бутони, те трябва да си останат удобни за човешка употреба, подобно на тези в конвенционалните автомобили.

Превозното средство може да реагира независимо в извънредни ситуации, но човекът трябва да се намеси в морално двусмислените ситуации. Бутоните трябва да дават възможност за гладко и бързо предаване на контрола в ръцете на водача.

Обществеността трябва да е наясно с принципите, определящи работата на автономните превозни средства, както и с обосновката зад тези принципи.

Те трябва да бъдат включени в учебните програми, така че хората да разберат как функционират самоуправряващите се автомобили.

Насоките ще бъдат преразгледани отново 2 години след въвеждането им. Несъмнено, те ще претърпят множество промени с времето.

Насоките предлагат добра основа за немските автомобилопроизводители, които продължават с изпълнение на плановете си.

The ConversationТъй като другите страни предпочетоха да изчакат, е много вероятно сега да последват примера на Германия и да приемат същите правила.

Това би било добре, защото индивидуалният подход на всяка държава не би бил от полза за никого.

Източник: theconversation.com
 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини