От х:

Днес в x:

Вежди Рашидов откри първа самостоятелна изложба в Димитровград

    Първата си изложба от акварели и пластика откри снощи в галерия "Петко Чурчулиев" скулптурът и почетен гражданин на Димитровград Вежди Рашидов. Тя е под надслов "Японски вишни"  и се представя за пръв път пред публика. Авторът сподели, че творбите са нарисувани миналата зима и са вдъхновени японската вишна, намираща се в двора на неговия дом.

    В препълнената галерия бившият министър на културата разказа какво е за него Димитровград и за първите спомени от родния квартал "Вулкан" по време на бригадирското движение.  "Димитровград е част от мен винаги, в тези трудни времена на бездуховие виждам много хора на изложбата, което ме радва", сподели Рашидов. 

    Не скри и за емоционалните моменти при създаването на акварелите, свързани със здравословни проблеми, но и родили 5 изложби. "Акварелът е моя любов още от студенските години, но трудно се контролира тази техника, за разлика от маслото", смята Вежди Рашидов. Той съобщи, че дарява на галерията в Димитровград четири свои творби - две пластики и два акварела. През януари се завръщам с нова изложба скулптури, категоричен бе Рашидов в Димитровград.

    Да поздравят автора дойдоха много негови колеги. Сред тях синът на Пеньо Пенев - художникът Владимир Пенев, живописецът Николай Янакиев, скулптурът от Хасково Иван Парасков. Поздрави поднесоха областният управител Станислав Дечев, кметът Иво Димов, председателят на ОбС Гергана Кръстева. Димитровградскитя кмет подари на почетния гражданин стъклена гравюра с лика на бригадири. Авторът получи цветя от галерията и Историческия музей, от приятели и почитатели на творбите си.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Видеа по темата

    Още новини

    Последни новини