От х:

Днес в x:

Водата в чешмите на Агента и до оранжериите става за пиене

Изображение 1 от 2

     Чешмите в края на Първомай до оранжерията и на Агента в село Драгойново са с годна за пиене вода.

    Още по време на кризата, когато РЗИ последователно затвори няколко кладенеца,а след това излезе със забрана за употреба на питейната вода в Драгойново и Караджалово, общинският съветник Янко Диков направи предложение да бъдат изследвани водите в обществените чешми, най-често използвани от първомайци.

    Месец по-късно заместник-кметът Ружди Салим каза, че чешмите са с чиста вода, а на 15 август излязоха и официалните резултати.

    По искане на Общинска администрация – Първомай проби от двата обекта са изследвани от Орган за контрол от вид А, при Национален център за радиобиология и радиационна защита. Поискано е да бъдат определени радиологичните показатели и параметрите на общата бета-активност, общата алфа-активност и естествен уран, чрез радиохимичен анализ.

    И за двете чешми заключението е: „Изследваната питейна вода съответства на изискванията, посочени в Наредба 9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.“

    На сайта на ОбА са публикувани сертификатите за контрол и протоколите от изследванията на двете чешми.

    Междувременно, от анкета, публикувана в parvomai.net, стана ясно, че почти 63% от читателите му използват за готвене чешмяна вода,. 17% - готвят с бутилирана. Само около 11,5% наливат от обществена чешма. Най-малко са тези, които употребяват домашно филтрирана вода – около 8,5%. Въпросът не изследва генерално нагласите сред населението и резултатът не е представителен.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини