От х:

Днес в x:

Кампанията за нова книжка срещу стара хартия тръгва от Хасково

Инициативата „Стара хартия за нова книга" тръгва през тази година от Хасково. В областния южен град тя ще се проведе за втори път.

Книги срещу ненужна хартия децата ще получат на 9-ти септември. Главният пункт, на който ще стане размяната, както през миналата, така и през тази година, ще е на пл. „Свобода". 

Между 10 и 14 часа всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг. хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, освен това са подготвени и още подаръци от партньорите на кампанията. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка= Тя ще е  на екотематика – изданието „Ти можеш да спасиш планетата".

Организаторите на инициативата от „ЕКОПАК България" и Книжен център „Гринуич" целят освен децата да си тръгнат с най-хубавия подарък-книга, и да напомнят, че колкото повече ненужна хартия те съберат, ще допринесат и за спасяването десетки дървета от отсичане.

От страна на града домакин, подкрепа на кампанията оказват местната община и Регионалната библиотека „Христо Смирненски".

Специалното предизвикателство на организаторите в тазгодишното издание на „Стара хартия за нова книга" е вдъхновено от талисмана на кампанията – Пърси Джаксън, син на Посейдон, похитител на мълнии и племенник на Зевс. Така в рамките на кампанията има и конкурса за кратък разказ на тема „Стари герои в нови истории". В него участие могат да вземат деца и тийнейджъри от Община Хасково до 18-годишна възраст. Творбите ще се изпращат предварително в срок от 24 август до 5 септември включително на e-mail адрес: konkurs@greenwich.bg.

Кампанията на девети септември ще бъде открита от кмета на Хасково Добри Беливанов. По време на празничната програма за настроението на дошлите в центъра на града ще се погрижат детски и тийнейджърски вокални групи и танцови състави и спортни клубове .

През първото си издание на кампанията в Хасково, през миналата година, инициативата събра повече от 900 деца, които предадоха 4,7 т. хартия и получиха над 1000 книги. Така хасковлийчетата спасиха от отсичане 16 дървета, сочи статистиката на организаторите.

От Хасково кампанията продължава в още четири града на България.

Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини