От х:

Днес в x:

Момчиловци групово медитира в парка

Момчиловци от месец се е потопило в китайската култура заради предстоящия Фестивал на киселото мляко с родопска марка, което се произвежда в Китай. След поредица от лекции за кутайската култура, курса по китайски за деца и възрастни и ритуална чаена церемония, тази вечер жителите на селото ще бъдат изправени пред нова провокация от азиатската култура.

Вместо лекция за сложни йероглифи и символика в чаените листенца, родопчани ще имат възможност да се включат в демонстрация на тай-чи. В 18 часа в парка на живописното село местните хора ще могат да се запознаят с изключително здравословната практика, известна и като изкуство за силно тяло и балансиран ум.

Инструкторът ще е българин, движенията са леки и подходящи за всички възрасти, а ползата от тях са доказани не само от традиционната китайска медицина.

Тай-чи - изкуството на движенията от Древен Китай понякога се описва като подвижна медитация. Тай-чи укрепва и лекува тялото, и душата, успокоява и концентрира ума, и е с доказан благотворен ефект върху физиката. Повишава гъвкавостта, равновесието, мускулния тонус и контрола върху тялото. Според редица научни изследвания тай-чи предпазва от остеопороза, сърдечно-съдови и мозъчни заболявания, а след прекарани такива болните се възстановяват много по-бързо, сочат още проучванията.

Поредицата инициативи ще завършат с тридневния фестивал на киселото мляко в момчиловци, който ще се открие на 8 септември.

Щиляна Чакърова

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини