От х:

Днес в x:

За първи път заснеха повърхността на свръхгиганта Антарес (видео)

За първи път астрономите получaват изображение на повърхността на Антарес. Учени от Чили и Германия установиха, че около червения свръхгигант с огромна скорост се движат масивни газови образувания. Засега причината за това явление е неизвестна, уточняват изследователите в публиказия в Nature.

Антарес се намира на 555 светлинни години от Земята и е по-голяма от Слънцето 883 пъти. Това означава, че ако Антарес беше на мястото на нашето Слънце, би заемал космоса до орбитата на Марс приблизително. 

Изображението е получено от наблюдения на свръхгиганта с интерферометъра Very Large Telescope - комплекса телескопи високо в планината Серо Паранал в Чили. Интерферометърът работи като един гигантски телескоп. Това позволява да бъдат получени изображения на космически обекти с висока резолюция. 

Наблюденията са извършени в инфрачервеия диапазон в продължение на 5 дни. Данните от четири синхронизирани телескопа са обработени по специален алгоритъм. От полученото изображение астрономите разбрали и, че над повърхността на Антарес има газови облаци, които се движат със скорост 20 км в секунда. Те образуват слой с дебелина 0,7 от радиуса на самата звезда. Конвекцията (циркулирането на вещество вследствие награване и охлаждане) не може да обясни това явление. Подобни структури са наблюдавани на червения свръхгигант Бетелгейзе в съзвездие Орион, но тяхната скорост не е толкова голяма.

​Видеото е визуализация на научен 3D артист,  създадена по данните от ESO's Very Large Telescope Interferometer. То показва повърхността и атмосферата на супергиганта Антарес в съзвездието Скорпион. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини