От х:

Днес в x:

12 хартиени удостоверения отпадат, включително за граждански брак

12 хартиени удостоверения отпадат, сред тях е и това за граждански брак. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната агенция “Електронно управление” (ДАЕУ) Росен Желязков след редовното заседание на кабинета. По думите му решението на правителството дава насока за отпадането на необходимостта от предоставянето на 12 хартиени удостоверения, които участват в няколкостотин административни услуги.

За целта до 31 декември 2017 г. трябва да бъдат извършени промени на 49 закона и 70 подзаконови нормативни актове. Осем от издаваните до момента на хартиен носител удостоверения могат да отпаднат веднага след като бъдат извършени нормативните промени, а за отпадането на други четири документа е необходимо първо процесите зад тях да бъдат дигитализирани. Това са удостоверенията за данни в регистър БУЛСТАТ, за граждански брак, за вписани обстоятелства, заличавания и отбелязвания в Имотния регистър по партида на физическо и, на четвърто място, на юридическо лице.

За удостоверенията за граждански брак Росен Желязков коментира, че в регистрите за граждански брак в дигитален вид съществуват актовете, издадени след 2000 г. или за лицата, родени след 1984 г.

„Данните за лицата, родени преди това, трябва да бъдат дигитализирани по общини. Предстои и процес на дигитализация на базите данни отпреди 2000 г. за сделки, нотариални актове и други нотариални документи, налични единствено на хартиен носител в 113-те структури на Агенцията по вписванията в страната", посочи Желязков.
 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини