От х:

Днес в x:

Новозеландци продават откраднати плодове авокадо във Фейсбук

Крадците на авокадо в Нова Зеландия са принудени да проявяват креативност този сезон, продавайки плячката си във Фейсбук.

Тъй като търсенето на авокадо на местния и глобален пазар не намалява, от юли насам са регистрирани няколко десетки случая на среднощни нападения в овощните градини на Северния остров.

Местната полиция твърди, че престъпленията, свързани с екзотичния плод, са се увеличили значително през последната година.

Някои от собствениците на овощни градини вземат нещата в свои ръце, прогонвайки крадците от имотите си.

От овощните градини се крадат плодове на стойност хиляди долари, в рамките на едно-единствено нападение, а това засяга поминъка на хората.

“Не е като да откраднеш няколко мандарини от дървото на съседите, вземаме проблема насериозно”, казват от местната полиция.

Открадната продукция се появява най-често в крайпътни щандове и малки магазини.

Сега за първи път местните власти разследват няколко случая на продажба на незаконно добити плодове във Фейсбук. Причината е, че наскоро полицията започна да патрулира из малките магазини, търсейки незаконни доставки на авокадо.

Статистиката сочи, че през 2015 броят на домакинствата добавили екзотичния плод към списъка с покупки, се е увеличил с 96 000. Местните фермери пък се насочват към доходоносния експортен пазар и не успавят да задоволят нарасналото търсене.

Скорошните кражби на авокадо са били извършени през нощта, като плодовете са били отрязани или набрани от дървото и събрани в одеяла или спални чували.

Някои крадци използват посредници за продажбата на плодовете – това обикновено са хора, с авторитетен вид, чиято цел е да разсеят съмненията за незаконна търговия.

Сезонът на авокадото продължава от август до март.

През останалата част от годината цената за 1 килограм от плода достига 7.50 новозеландски долара. Като се има предвид, че сред любимите ястия на новозеландците фигурират пюре от авокадо и суши пълнено със сьомга и авокадо, желанието на крадците да наводнят черния пазар става все по-силно.

Търсенето на авокадо на местния и глобален пазар е допринесло значително за растежа на новозеландската промишленост – от 70 милиона новозеландски долара през 2013 до 198 милиона през 2017. Нова Зеландия изнася плода в 10 държави, авокадото се нарежда на трето място в класацията за най-изнасяни плодове от страната.

На всички пазари се забелязва увеличено търсене, тази тенденция е най-силно изразена в Австралия.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини