От х:

Днес в x:

Тъжната истина за продължението на "Неудобната истина" (трейлър)

Продължението на документалния филм на Ал Гор за глобалното затопляне излезе на големия екран, а трейлърът му е също толкова впечатляващ както култовата първа част.

"Неудобната истина" достигна върховете в международния бокс офис още с излизането си през 2006 година. Това е най-успешния документален филм на всички времена.Печели два Оскара - за най-добър документален филм и за най-добра музика. Допринесе Ал Гор да спечели Нобеловата награда за мир за 2007 г. за усилията му за насърчаване на действията срещу климичните промени. 

За съжаление продължението "An Inconvenient Sequel: Truth to Power" едва ли ще повтори този успех.

Изследователи сега откриват, че 11 години след излизането на "Неудобната истина", документалният филм води до непредвидени последици. Той служи като катализатор на поляризацията на американското обществено мнение относно изменението на климата.

Това не е изненадващо предвид начина, по който първият филм доминира в международния бокс офис и се превръща в един от най-успешните документални филми на всички времена. Данните са събрани и представени в проучване на The Conversation. Изследването разглежда политическите сигнали в медийното представяне на изменението на климата в големите ежедневни вестници като New York Times, Wall Street Journal и USA Today, и в телевизионните канали ABC, CBS и NBC и кабелния канал за новини Fox News. Ето и част от данните:

Ал Гор е бил в центъра на медийното отразяване, когато става дума за изменението на климата. Ал Гор присъства в 48% от материалите по Fox News през 2006 г. и 57% през 2007 г.  Има изрично споменаване на филма в 28% от материалите през 2006 г. и в 17% през 2007 г. От друга страна, водещият републиканец в борбата с климатичните промени, сенатор Джим Инхоф, не е споменат нито веднъж по Fox News през 2006 г. и само в един процент от новините за глобалното затопляне през 2007 г. Останалите медии също се фокусират предимно върху Ал Гор. През 2006 и 2007 г. бившият вицепрезидент на САЩ е представен в 13 на сто / 17 на сто от новините в големите вестници в САЩ и в 16 % / 23 % от предаванията в мрежата.

Казано иначе, американците, които са научавали от новините за глобалното затоляне, са попадали неизменно на Ал Гор и неговото послание. За републиканците обаче той си остава политик демократ и така глобалното затопляне става въпрос на политическо противостоене. Жалко, защото посланието сега ще загуби заради посланика.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини