От х:

Днес в x:

Десетки жертви при нападение с микробус в Барселона

Най-малко 13 човека са били убити при врязването на микробус в множеството вцентъра на Барселона днес, предаде Ройтерс, като се позова на радио Кадена Сер.

Медията на свой ред цитира полицейски източници в столицата на испанската автономна област Каталуния.
 
Нападението стана на популярната туристическа улица "Рамбла" в района на Пласа Каталуня (площад "Каталуния") в Барселона.

Властите в Каталуния потвърдиха за 13 убити и най-малко 50 ранени при днешната терористична атака в Барселона, столицата на североизточната испанска автономна област, предаде Ройтерс.
 
Другите световни агенции съобщиха за най-малко 13 загинали и над 50 ранени, цитирайки същия източник, министъра на вътрешните работи в правителството на Каталуния Жоаким Форн.

Полицията смята случая за терористичен атентат.
 
По данни на в. "Паис" превозното средство е изминало около 530 м по улицата, преди да бъде спряно. Разследващите вече са открили паспорт в микробуса, с който бе извършено нападение в Барселона, предава телевизионният канал France 24. Паспортът, който е открит, е на испански гражданин с арабско фамилно име.

Микробусът, използван приатаката в Барселона, е бил нает от човек на име Дрис Укабир, съобщава ТАСС, позовавайки се на публикация във вестник "Паис".
 
В същото време телевизия "24 орас" посочва, че е открит и втори микробус, който също може да е собственост на извършителя или извършителите.


Полицията издирва мъж, който е висок около 1,70 м и е облечен с бяла риза на райета. Очевидци разказват, че шофьорът е бил въоръжен, и е избягал пеша, след като се врязъл в будка за вестници.
 
Вероятно шофьорът е избягал с друг миниван, който полицията издирва - с регистрационен номер 7083 JWD.

Според "Периодико" шофьорът на микробуса се е укрил в турски ресторант и е възможно да е взел заложници. По-рано полицията съобщи, че издирва двама души, изоставили бял микробус, за нападението в Барселона.
 


Полицията е отцепила улица "Рамбла" и е наредила магазините и близките станции на метрото и влака да бъдат затворени, предаде АП. Хората са призовани да стоят настрана от района, за да не пречат на спасителните служби. Хеликоптер прелита над квартала.
 
Улица "Рамбла" е сред главните туристически места в центъра на Барселона със своите магазини и сергии. Пешеходците вървят по широка пешеходна алея в средата на улицата, а от двете й страни преминават коли.

Районът около инцидента е отцепен, а няколко линейки и полицейски коли са на мястото. На всички магазини в центъра на града е наредено незабавно да бъдат затворени. Извършва се и евакуация на най-големия търговски център в Барселона - "Корт Инглез". Затворени са и станциите на метрото.

Испанският премиер Мариано Рахой заяви, че поддържа непрекъсната връзка с местните власти в Барселона след нападението в града, предава Си Ен Ен. Премиерът добави, чегрижата за ранените при нападението е основен приоритет в момента.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини