От х:

Днес в x:

Украйна подозира Русия за двигателите на севернокорейските ракети, "Южмаш" - Китай

Възможно е двигателите на севернокорейските междуконтинентални ракети, за които се предполага че са украйнски,  да са били предоставени на КНДР от Русия. Това е заявил пред журналисти изпълняващият длъжността председател на Държавната космическа агенция на Украйна Юрий Радченко.

Русия в момента има 7 до 20 ракети “Циклон-2” и “Циклон-3” с въпросните двигатели РД-250. Има документация и от готовите ракети руснаците могат да доставят двигатели на кого и да е, казва рРадченко и добавя, че това не е изключено предвид партньорските отношения на РФ и КНДР.

По думите му РД-250 са били изработени в Украйна и доставени на Русия преди 2001 год, а в момента Украйна няма никаква възможност да произвежда тези двигатели.

Казусът в ракетните двигатели на новите севернокорейски ракети възникна след като американски спецслужби и експерти от Международния институт за стратегически изследвания (IISS) съобщихаа, че технологията за тях може да е получена от украинския завод "Южмаш". Версиите как се е случило, в разрез с всички международни регулации и забрани, са няколко, но всички са на етап "би могло", без да са подкрепени с доказателства. Но затова пък - случилото се би било в разрез с действащите международни регулации и забрани, ако се е случило така че наистина КНДР има украйнски двигатели на балистичните си междуконтинентални ракети.

Двама известни руски пранкери Вован и Лексус пък се обадили на генералния директор на "Южмаш" Сергей Войт, като му се представили от името на Александър Турчинов (секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна). Лексус поискал информация за източниците на изтеклата технология в Северна Корея.

Войт заявил, че КБ "Южное" над 20 години си сътрудничи с Пекин, а "Южмаш" никога не са се занимавали с това. Той предполага, че през Китай може нещо да е изтекло, но това са само негови мисли. "Южное" е слабото звено, а в "Южмаш" няма кого да подозира, пояснил директорът му.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини