От х:

Днес в x:

Участнички в Space Camp се разбраха с кмета да разкажат за преживяването си

Изображение 1 от 2

    От космическия лагер „Space Camp“ се завърнаха ученичките Виолета Левкова и Николета Стоянова. Своите впечатления те споделиха с кмета на община Ангел Папазов и показаха сертификатите, получени за успешното приключване на семинарите и лекциите.

    „Space Camp“ не е място за почивка – разказаха момичетата. Там активно се учи. Общуването е на английски език, а цялата среда и всички занимания са подчинени на Космоса.

    В смяната на Първомайските момичета е имало техни връстници от Гърция, САЩ, България и домакините от Турция. Всички лагерници са били разделени в екипи, носещи имената на планетите, като в нито един от тях не са попаднали ученици от едно и също училище. Виолета е била член на „Юпитер“, а Николета – на „Земя“.

    От първия ден е започнала подготовката им за „космическа мисия“, осъществена в последния лагерен ден. Разпределянето на ролите в екипажите е станало след решаване на тест по темите, с които са били занимавани. С гордост Виолета разказа, че е заслужила мястото на специален ръководител на екипа, Ники е била специален пилот.

    Момичетата показаха забележителни клипове и снимки от демонстрации с огромни макети на различните планети, подготовката им и изстрелването на изработени от тях ракети, пускането на балони с нагрят въздух, сбирка с принадлежащи на астронавти предмети.

    Нямахме никакво свободно време, но не ни е било скучно. Упражненията и лекциите минаваха като игри и ние научихме много интересни неща, споделиха момичетата.

    Сред забележителните моменти е бил разговорът им с жена-астронавт, намираща се в орбита, осъществен в реално време.

    Една от вечерите е била посветена на таланта на децата. Представители на всяка държава са показвали характерен танц, а първомайските момичета са презентирали красотите на България.

    Своите впечатления те споделиха с кмета Ангел Папазов като благодарност за финансовата помощ, оказана им от общината. Децата спечелиха правото да заминат на този лагер след участие в международен конкурс, на които бяха оценени техни есетата, посветени на развитието на науката. За най-добрите бе осигурена стипендия, покриваща половината от лагерната такса. Пътуването на момичетата е обезпечено финансово от Николай Вълчев, Ангел Папазов, фондация "Лекови" и фирмите ББП, "Витал", "Витал транс" и "Булконс". Кметът и момичетата се споразумяха в началото на учебната година да подготвят презентация за Space Camp и за координатора на програмата в България, Център за творческо обучение. На нея ще бъдат поканени учители и ученици от всички училища в общината и ще присъстват представители на координаторите.

    Вили и Ники ще бъдат ученички в 7 клас на СУ "Проф.д-р Асен Златаров", а възможността да бъдат в "Space Camp" получават благодарение на учителката си Златка Гарова.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини