От х:

Днес в x:

Плащаме отгоре 400 бона за ремонта на школата, ама догодина

    Общинският съвет в Хасково одобри днес на извънредна сесия докладната записка от шефката му Таня Захариева за плащане на малко над 400 000 лв. допълнително на фирмите, извършващи ремонт на 4 детски градини и 2 училища в Хасково. Това са допълнително възникнали непредвидени сторителни дейности, които се наложили в процеса на работата.

    Такава докладна бе внесена от кмета Добри Беливанов на предишната, редовна сесия на ОбС на 4 август, но в началото ѝ той неочаквано я изтегли. По-късно същото предложение бе внесено от Таня Захариева.

    По време на дебатите в залата стана ясно, че Общинският съвет няма компетенции по Закона за обществените поръчки, по който са избрани фирмите изпълнители, и тяхното днешно решение на практика няма юридическа сила. Това е в правомощията на кмета, който може да подпише анонс към договорите с фирмите, с който да се платят допълнителните дейности.

    Председателят на бюджетната комисия Даниел Гаргов прочете становището на комисията, която предложи някои промени в решението, сред които и допълнението, че сумите за доплащане трябва се впишат в капиталовите разходи в бюджета за 2018 година. Това на практика означава, че анексите може да се подпишат сега, но парите ще бъдат платени на фирмите догодина.

    Заради възникналите въпроси и съмнения сред съветниците бе дадена думата на заместник-кметът Евгени Консулов, който подробно обясни как се е стигнало до допълнителните плащания. Администрацията бе обвинена, че не е вписала в договорите с избраните фирми клауза за непредвидени разходи. По мнението на Шенол Вели е можело да се избере друга методика за оценяване на офертите, не само най-ниска цена, и така няма да се стига до анекси.

    Според Евгени Консулов обаче няма по-чиста и ясна методика от критерия за най-ниска цена. „Критериите в този случай бяха два – срок и цена. Така просто сравняваме две числа. Понеже всички фирми, с изключение на една, дадоха един и същи срок, единственият критерий действително остана цената. Но когато говорим за непредвидени разходи, те биха могли да възникнат и при други условия. Това е нещо, което проектантът не е могъл да предвиди по обективни причини Би могло да се случи дори когато в договора има клауза за непредвидени разходи. Впрочем законът е дал предел за такива разходи – 15 процента. Всеки от договорите по шестте позиции е за около 3 млн. лв. Всеки може да сметне колко процента са сегашните допълнителни разходи“, обясни Консулов.

    Допълнителните пари са за училище „Шандор Петьофи“ – 149 145 лв., „Св. Иван Рилски“ – 225 927 лв., Детска градина 15 „Слънце“ – 27 511 лв. В решението на ОбС е записано още, че при възникване на необходимост, кметът може да подпише анекси и за останалите 3 обекта. Те всъщност са повече, защото всяка детска градина има по две сгради, които се ремонтират.

    Консулов обясни и конкретни възникнали неочаквано дейности. „При ремонта на едната сграда детската градина в Орфей, след като разкопали около нея, установили, че тръбопроводът на противопожарната инсталация е компрометиран. Това проектантът е нямало как да знае. Същото установили и при ремонта на другата сграда на градината. Това няма как да не се направи. Или пък оградата на училище „Шандор Петьофи“. По проект не бе предвидена за ремонт, но беше цялата килната. Така ли трябваше да я оставим. Всички тези допълнителни дейности са съгласувани с проектанта, който е дал резолюция „да се извърши“, обясни Консулов.

    Въпреки неговите обяснения обаче мнозина от съветниците бяха в недоумение защо в такъв случай кметът не иска да подпише анексите. „Остават съмнения, че има някакви нарушения в процедурата. И ако сега го задължихме да подпише, а има такива нарушения, къде го пращаме кмета?”

    Добри Беливанов присъстваше на извънредната сесия, но не взе думата да обясни позицията си. Затова след края на заседанието бе попитан от репортери.

    „Нямам съмнения за нарушения. За мен беше важно решението, че парите ще се вземат бюджета за 2018 година. Защото сега няма пари. Резервът бе изразходван за вода (след предписанието на РЗИ заради урана – б.а.), обясни градоначалникът.

    След края на сесията заместник-кметът Евгени Консулов покани репортерите в едно от училищата, за да покаже на място за какво точно са били необходими допълнителните средства. Техническият ръководител на обекта Милко Андреев показа някои от тях. „Тук беше проектирана градинка, а на мястото имаше сглобяема конструкция. Прокетантът предвиждаше да махнем павилиона. Оказа се обаче, че той има бетонен фундамент 70-80 сантиметра, който също трябваше да се разбие. Кабелите в коридорите пък бяха предвидени върху открити скари, но това е училище и може някое хлапе да посегне и да направи беля. Затова ги закрихме с отделна конструкция. Асансьорът за деца с увреждания беше предвиден като отделна контрукция, несвързана със сградата, но при изграждането ѝ се оказа, че е нестабилна, трябваше да я свържем с корпуса“, изреди строителят. Не бил предвиден за смяна и големият бойлер във физкултурния салон.

    По думите му ремонтът в училището е на приключване. „Започнахме да почистваме последния етаж и вървим надолу. Останаха дребни довършителни работи“, обясни Андреев.

    Тодор Кръшков

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (10)

    • 1
      12
      123
      12 -4
      13:25, 16 авг 2017
      защо нищо не се казва за 20та градина ??? ремонт не се прави,а лятото си отиде...
      типично по български ли ще започнат, когато са там и децата? пропиляха толкова време за нищо, после ще е оправдават, че други са им виновни и накрая потърпевши са нашите деца...
      от общината да посочат причината за забавянето на ремонта, как другите градини са завършени вече, а тази е до никъде.....
    • 2
      Ko
      koko
      27 -8
      13:26, 16 авг 2017
      Нали уж казаха че са спестили от ремонтите и с икономията ще се финансират и други обекти а сега половин милион преразход Отсега заложиха капан в бюджета за догодина - половин милион на гьрба на всички нас а до края на годината има толко време, ще начукат и други непредвидени от други течащи ремонти. Да ни е честито на всички хасковлии !
    • 3
      Ле
      Левски
      21 -9
      13:46, 16 авг 2017
      страхлив народ сме и дотук ще е, коментари в хасково нет.... те си крадат... докато не се грабне оръжието и да се махнат всички, които са на власт, техните синове и дъщери, внуци и внучки, баби и дядовци... това ще продължи... но ние всички знаем, че ще продължи нали така? Защото никой няма да възстане. Дела се искат, не думи... но днес няма нищо. България няма да я има скоро.
    • 4
      Ро
      Родител
      27 0
      15:08, 16 авг 2017
      Хайде сега да се спазва за адресната регистрация и ромите (циганите) да си ходят по адресна регистрация в квартал Република, съответно в училищата в КВ. Република,защото всичкото което е направено,ще бъде унищожено!!!!
      Ще следим изкъсо и Директорът на училището дали пак няма да пълни училището с роми,госпожо Директор,в квартал Орфей българчета, които искат да учат в училище Шандор Петьофи,но заради Вас, отиват в другите училища.
      Спазвайте регламента,който е по адресна регистрация!!!!
      Ние гледаме,да не унищожите училището,както 35 години сте в Шандор Петьофи!!!
      • Ро
        Родител2
        1 0
        22:06, 20 авг 2017
        Подкрепям районирането. Но трябва ОУ "Св. Иван Рилски" и ОУ "Хр. Смирненски" да го спазват, че да си останат децата от ж.к. Орфей в ОУ "Шандор Петьофи". Наляха се милиони в училище, орфейските деца ходят в другите училища, а в новата база ще влязат от "Република". Жалко, много жалко.
    • 5
      Ne
      Nelli
      25 -8
      15:08, 16 авг 2017
      Училищата са станали неузнаваеми, яд ме е че не могат да се качат снимки от Ш.Петьофи и Рилски преди ремонтите.Всъщност те така изглеждат почти вички останали училища. Колегите кърпят колкото могат...вижте "Смирненски" стараят се хората ама с толкова пари -толкова!
      Дай боже да има деца, които да учат в обновените училища и кадърни учители, които да ги водят по пътя на знанието.
      Злобата и простотията в Хасково и България край нямат, затова само да кажа адмирации към всички които се занимават с тези проекти- има видими резултати. Децата влизат в едни съвременни модерни сгради. Представям си колко проверки са направени до сега-това са европейски пари и никой няма да ги остави ей така да се леят нанякъде, няма санкции. Значи всичко е наред. Айде без политиканстване кой щял да вземе пари- като толкова знаете що не участвахте в търгове за да ремонтирате училища и вие вземайте, като сте толкова наясно как се крадат пари и как лесно могат да се вземат ...
      Факт е че града има две чисто нови училища
    • 6
      Ве
      Вени
      10 -2
      16:58, 16 авг 2017
      Уважаеми Хасково нет, един въпрос не по темата. Бихте ли проверили какви са причините да няма вода в района около бул. "Раковски"? Няма откъде да намерим информация за причината за поредното спиране на "златната" за Хасково течност. Благоадря!
    • 7
      Ко
      Койчо
      0 -9
      17:22, 16 авг 2017
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • 8
      Ко
      Койчо
      9 -4
      17:25, 16 авг 2017
      Ей, журналистите, нямате равни в заглавията! За децата си ги плащаме тия пари! Дано още няколко пъти по толкова да платим и да станат такива всичките ни училища!
    • 9
      Др
      дрън-дрън
      10 -3
      19:12, 16 авг 2017
      Излиза, че проектите били калпави. А КОЙ изготви заданията по тях и КОЙ ги прие без обстоен анализ на предложените проектни решения? Къде е бил контролът от страна на администрацията?
      А иначе азбучна истина е,че евтино, бързо и качествено изпълнение на поръчки - няма!!! Толкоз по методиката за оценка...
    Последни новини