От х:

Днес в x:

"Майката на капсулата" на Hiperloop One - Хелън Дърдън (видео)

Хелън Дърдън е мениджър на Структурния динамичен анализ на Hiperloop One. Зад нея е капсулата на иновативното транспортно средство, което е в разработка. В краткото видео Хелън разказва за предизвикателството да разработваш нещо толкова новаторско. Няма стандарт за нито една част от тази разработка, а тя трябва да анализира натоварванията, които се очакват по време на работа, отклоненията и факторите за безопасност, които трябва да притежават използваните материали.

Хелън също отговаря за дизайна, който трябва да бъде оптимизиран, лек и функционален, преда да стигне до теста.

Тя работи в момента с цялата апаратура и данни, така че да могат да се съпоставят техните модели.

Знае, че са на прав път, защото напредват към комплексен производствен модел.

Това, което е интересно за този проект е, че отначало не знаели какви ще са натоварванията, когато започнали да проектират, защото цялата система се проектира наведнъж. Пистата се проектира едновременно с капсулата. и двигателят - в същото време. Хелън разказва, че се налагало да се презастраховат със здравината, но не прекалено - без да стане твърде тежка, за да работят правилно.

Хелън вече е работила за проектирането на космически кораб, самолети, но там има много твърди стандарти.

За тази проект минали през всичките тези стандарти и взели това, което сметнали за най-подходящо. Нещо между стандатрите за кола, влак и самолет, и може би не толкова за космически кораб, но НАСА има наистина добри документи с отворен код, така че изтеглили и тях. Много уникално е наистина да се започва от нулата, когато възможностите за дизайн са напълно отворени, казва Хелън.

Това е истинско предизвикателство, но е също много забавно, пояснява Хелън . 

Тя разказва, как е можела да направи капсулата синя или лилава, да я тества на вибрации, на компютъра си. Видала я всеки ден. Но когато видяла проекта си работещ, изпълнен от  алуминий, стомана и заварки и болтове, да лети по трасето, усещането било страхотно. 

И всичките данни ясно показват, че капсулата е по-добра, отколкото бихме могли да се надяваме. Екипът на капсулата е супер, казва още Хелън: Страхотно е да наблюдаваш тези момчета, които дойдоха направо от училище, как действат в контролната зала година по-късно. Не знам, карат ме да се гордея, че съм тяхната "майка на капсулата".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини