От х:

Днес в x:

Библиотеката в Дебър получи дарение 20 тома на Петър Константинов

Изображение 1 от 2

    По волята на д-р Марияна Станева – Стоянова, съпруга на писателя и общественик Петър Константинов, всяка община в България получава по един комплект „Избрани съчинения на Петър Константинов в двадесет тома“. Жестът ѝ е подкрепен от издателство „Даниела Убенова“, а в община Първомай от него ще се възползва библиотеката към читалище „Пробуда“ - квартал Дебър.

    Това е специален момент в историята на книгоиздаването в България, защото за пръв път в страната ни се публикуват едновременно 20 тома от творчеството на един автор. Тези творби са част от необятната дейност на Петър Константинов като писател, лекар, създател и председател на Общонародното сдружение „Мати Болгария“ и жив отклик в периодичния печат на всички събития в живота на народа ни.

    Волята на семейството на Петър Константинов е всяка община да разполага с комплект от тези луксозни томове, за да се чете, пази, помни и разпространява творчеството му.

    Книгите ще бъдат на разположение на читателите след обработването им в началото на септември.

    Проф. д-р Петър Константинов е български общественик, писател и публицист, историк, изкуствовед и медик. До смъртта си е председател е на Общонародното сдружение „Мати Болгария“ — организация с идеална цел, която през последните 20 години осъществи изключително активна дейност в България и в чужбина за пробуждане, съхранение и разпространение на българския народен дух, народните традиции и историческата ни памет. Председател на Националния комитет за защита правата на българите извън сегашните граници на България. Завършва Медицинския университет и Висшия икономически институт в София, специалност политическа икономия. Специализира вътрешни болести, кардиология и ревматология в София и Грайфсвалд.

    По-известни негови книги са „Предание от изчезналия град“, „Хаджи Адем“, „Ирмена“, тетралогията „Синият аметист“, „Светилници в утрото“, „Сказание за долината на розите“, „Вечният Бог“, „Вдъхновението на едно столетие“, „Старият Пловдив“, „История на България с някои премълчавани досега исторически факти“, „За и против националните интереси на България“, „Завръщането на Прометей“, „Съкровищата на България“, „Съкровищата на Европа“, „Съкровищата на света“ и др.

    Автор е и на над 200 научни труда в областта на медицината, изкуството, политическа икономия и историята и над 2000 публикации в периодичния печат.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини