От х:

Днес в x:

Борисов и Нинова в спор за "Цанков камък". Преглед на печата

Размяната на упреци между управляващи и позиция по казуса с Цанков камък е сред тематичните акценти на неделните вестници.

"Бойко Борисов посочи, че милиардите загуби от "Цанков камък" са равни на "Суджукгейт", но при втория случай виновникът има 6 обвинения и септемери-октомври влиза в съда. Думите му бяха във връзка със сигнала, който ГЕРБ ще внесе следващата седмица до главния прокурор за "Цанков камък". "Хората виждат, че им се случват нещата и все повече искат, а видяхте "Цанков камък" - 1 млрд. лв. 120 млн. евро е само пътят от 10 км - "златният път". Я, си представете 120 по 2 - 240 млн. лв. във Варна какво биха направили в инфраструктурата. Понеже ви се виждат малко пари. Плюс още 1 млрд. лв. за плувен басейн, защото всъщност "Цанков камък" е плувен басейн. Те са направили отдолу едно корито с цел инвестицията да се върне след около 1500-2000 години, ако работи. Но понеже не работи, сигурно ще отиде на след 3000 години да се върне тази инвестиция. Нека финансовият министър каже 1 млрд. лв. какво може да доведе като приходи и да го сложат само на борсата", заяви премиерът..." - в. "Сега".

"Г-н Боpиcов, пpиветcтваме желанието Ви да подадете cигнал до пpокypатyрата за "Цанков кaмък", но да не забpавите да включите и cебе cи в него, защото пpоеĸтът, който cтаpтиpа пpи пpавителcтвото но Сaкскобypгтотcки, пpиключва пpи Вашето пъpво пpавителcтво". Това cе кaзва в позиция на лидеpа на БСП Коpнелия Нинова, pазпpоcтpанена от пpеcцентъpа на чеpвената паpтия..." - в. "24 часа".

"Представете си какво щяхме да направим за Варна с 1 млрд. лв., които бяха дадени за "Цанков камък" - за един плувен басейн", заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти във Варна. Той припомни, че само обходният път на язовира е струвал 120 млн. евро. "Такава инвестиция може да се върне след 1 200-1 300 години, ако съоръжението работи. Но понеже не работи, ще се изплати след 3 000 години сигурно", каза Борисов. Ден по-рано депутати от ГЕРБ обявиха, че ще подадат пак сигнал за "Цанков камък" до прокуратурата, а зам.-министърът на енерегетиката Жечо Станков каза, че водноелектрическата централа на "Цанков камък" е нерентабилна, тъй като работи не повече от 50 дни в годината. Според него реално инвестицията в проекта може да се възвърне не по-рано от 100 години. От Министерския съвет предположиха, че Борисов хиперболизира умишлено. Борисов припомни, че по сигнала, който той подаде в първия си мандат до тогавашния главен прокурор Борис Велчев, няма резултат. Премиерът отхвърли сравненията, които опозицията прави между "Цанков камък" и "суджукгейт". "При "суджукгейт" виновникът има шест обвинения, нито е в парламента, нито е в партията. А добрият резултат на БСП дойде от купуване на гласове и това е доказано. Има депутат с такова обвинение за най-чудовищното престъпление в демокрацията - купуването на гласове. Разликата е, че нашият представите "излетя" отвсякъде, а БСП казват: той може и да е купил гласове, но това не е решаващо. Нека си остане депутат, да си гласува законите", припомни министър-председателят. Борисов смята, че персоналната отговорност не може и не трябва да бъде отнемана и ако има виновен - да си понесе наказанието. "Три милиарда са загробени в АЕЦ "Белене". Да не би ГЕРБ да е поръчвал тези реактори?! Сега правим срещи с инвеститорите, търсим решение с министрите. Американските централи - ние ли ги давахме?! И там отидоха още 1.2 млрд. лв. В мандата на БСП с премиер Орешарски се срина КТБ - още 3.7 млрд. лв. И те казват: огромна далавера с НДК! Ами който е виновен, ще си понесе наказанието!", категоричен беше министър-председателят..." - в. "Дневник".

Вестниците информират също за намерението тол-системата да стане държавна, ако не заработи от понеделник.

"Премиерът: Ако толсистемата не тръгне от понеделник, ще я направим държавна "Това е безумие при този трафик заради умишлено обжалване губим по 1,5 млн. на ден. Представете си, която отива пряко само в пътната инфраструктура, директно в АПИ за преасфалтиране, мостове, за "Хемус", за тунела под Шипка. Просто, ако и този път не успеем, правим я държавна и почваме да изграждаме." - заяви Борисов..." - в. "Труд".

"От 2 години не можем да почнем ТОЛ системата и по 1,5 млн. лв. на ден губим. Ако в понеделник не стартира след 2-годишни кански усилия, които водим, имаме готовност, ще направим от държавата, обяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти във Варна, където днес ще има заседание на кабинета. Той присъства и на откриването на ремонтирания бул. "Васил Левски" в Морската столица. Това е безумие при този трафик заради умишлено обжалване губим по 1,5 млн. на ден... Премиерът коментира и казуса с АМ "Струма: "- Европейските проекти са така, 1 км да не си направил, връщаш парите за всичко, което си взел по тази програма. Тук не е шега Кресненското дефиле. Аз разбирам всичко, но там, ако допуснем провал, ще изяде парите и за "Хемус" и всичко останало, защото трябва да се върнат на куп". Не искаме да допускаме това, което навремето се случи за Бургас - АМ "Тракия" влезе в самото сърце на града и след това няколко години правим обходи, за да може да спасим града и го спасихме, каза още министър-председателят..." - в. "Стандарт".

Всекидневниците цитират и президента Румен Радев по антикорупционния закон и съдебното законодателство.

"Има cлyxове, че едва ли не cме cе договоpили c пpемиеpа и пpедложеният зaконопpоеĸт за боpба c коpyпцията е едва ли не пpедpешено пpиет. Имаме конcенcyc cамо за едно - че диpеĸция "Коpyпция" тpябва да излезе от опеката на изпълнителната влаcт.Това заяви пpезидентът Румен Радев във Ваpна, cлед кaто пpие почетната pота от воeнни моpяци по cлyчай Деня на флота..." - в. "24 часа".

"Президентът заяви, че антикорупционният закон в сегашния му вид няма да реши проблемите с корупционния модел на управление и отрече да се е договарял с министър-председателя Бойко Борисов за него. На 1 август премиерът Бойко Борисов заяви, че той лично се е договорил с президента как ще бъде изградена структурата на бъдещото антикорупционно звено, което ще залегне в закона. "С Радев разговаряхме и се договорихме, че дирекция "Антикорупция" в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще отиде към бъдещия антикорупционен орган. Ръководителят на цялото звено ще се избира и назначава от парламента и така то ще е равно отдалечено. Сега тя (Корнелия Нинова - бил. ред.), чула-недочула, коментира", каза тогава Борисов. "Има широко разпространени слухове, че едва ли не има някаква уговорка между мен и премиера и, че този закон вече е приключил като предложение и, че той ще бъде приет. Имаме консенсус само за едно - че дирекция "Корупция" трябва да излезе извън опеката на изпълнителната власт. До тук. Изобщо не сме обсъждали с премиера и не сме решавали какъв да бъде точно този орган и как да се избира неговото ръководство", заяви днес във Варна държавният глава, цитиран от агенция "Фокус". "Мисля, че този законопроект в този вид - един механичен сбор от нискоефективни до момента структури, няма да реши проблемите с корупционния модел на управление", каза още той. Според Радев е необходим независим орган, който да затвори цикъла - информация, сигнал, разследване, обвинение. Президентът Румен Радев коментира и Закона за съдебната власт, след като по-рано през седмицата издаде указ за обнародването му в "Държавен вестник". Преди това неправителствени организации и извънпарламентарни партии поискаха от него да върне предложените от ГЕРБ текстове. Според държавния глава законът по никакъв начин не ограничава правата на магистратите..." - в. "Дневник".

"Всички очакваме и се надяваме да имаме независими магистрати, но не и недосегаеми. Мисля, че в този дух е и целта на закона. По никакъв начин не се ограничават правата на магистратите". Това коментира днес държавният глава във Варна по повод издадения през седмицата от него указ за обнародване на закона за съдебната власт в Държавен вестник. Основните критики към закона бяха, че се предвижда магистрат да бъде отстраняван, ако срещу него има обвинение за тежко престъпление от общ характер, а не само за такова, свързано с работата му, както бе досега. Освен това се дава възможност настоящите членове на Висшия съдебен съвет, чийто мандат изтича през октомври, да се върнат на избрани от тях позиции в съдебната система. "Изобщо не намирам, че това е привилегия. Имаше опит за привилегии през 2012 г., когато тогавашният президент наложи вето, само че там законът позволяваше да се връщат и да заемат длъжност с една степен по-висока. Тук говорим за същата степен на длъжност, така че не виждам привилегии", каза Радев, цитиран от "Фокус". Той посочи, че по закон редица хора в държавната администрация се връщат след своя мандат на същите длъжности или равни по степен длъжности. Президентът заяви, че антикорупционният закон в сегашния му вид няма да реши проблемите с корупционния модел на управление и посочи, че не се е договарял с министър-председателя Бойко Борисов за него..." - в. "Сега".

Задължителната пpедyчилищна подготовкa също е сред темите на всекидневниците.

"Въвеждането на задължителната пpедyчилищна подготовкa за децата на 4 години е една от най-важните ни меpки в пpогpамата. Това е един от ключовите моменти за пpeодоляване на пpоблема c pенното отпадане", кaза обpазователният миниcтъp Кpаcимиp Вълчев по Нова телевизия. Той допълни, че пpедyчилищната подготовкa за 4-годишните не е cвъpзана c yчилище и ypоци, а ще бъде обpазователни игpи, c коeито децата ще пpидобият наглаcи зo yчене..." - в. "24 часа".

"Имаме цел за въвеждането на едносменен режим в училищата до 2021 г. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в предаването "Събуди се" по Нова телевизия. "В последните години бяха направени редица промени в системата. Основната част произтичат от Закона за предучилищното и училищното образование. Предизвикателство пред нас е да ги реализираме. Несъмнено въвеждането на задължителна подготовка на децата на 4 години е една от важните ни мерки. Бих изредил три фактора, които са ключови за това да преодолеем проблема с ранното отпадане и с възпроизвеждането на неграмотността от поколение в поколение. Единият фактор е детската градина. Вторият е учителят", коментира Вълчев. Той заяви, че имат цел за въвеждането на едносменен режим в училищата до 2021 г., но призна, че в големите градове ще бъде трудно да го изпълнят. "Но сме планирали с ръководствата на най-големите общини да направим преглед на цялата образователна инфраструктура. Където е възможно това ще се случи в кратки срокове. Във Варна ще бъде построена нова училищна сграда на Математическата гимназия", добави той. Според него образователната система трябва да позволява учене на различни скорости. "Имаме известно закъснение за учебниците. Очакваме между 10 и 20 септември да бъдат доставени във всички училища. По-голямата част от тях ще имат учебници за 2, 6 и 8 клас към 15 септември", добави Вълчев. За учителските заплати, той отново подчерта, че средната работна заплата на учителите трябва да бъде по-висока от тази за страната. "Тази година ще направим общо увеличение за всички, а догодина предвиждаме промяна в механизма на управление на средствата в системата, така че да предоставим повече на детските градини и училищата, които са в малки отдалечени места", посочи Вълчев. По думите му агресията в училищата е най-трудният проблем и е проекция на множество фактори. "Мерките са много. Аз вярвам във взаимодействието между учители и родители. Това е една от темите, върху които ще наблегна. Там може да се подобри най-много. Може би днес има повече недоверие между учителите и родителите, отколкото е имало преди. Ще има и повече психолози в училищата", отбеляза Вълчев. Според него критерият уседналост при избор на учебно заведение за децата в 1 клас е допълнителен и има за цел да минимизира възможността за злоупотреби." - в. "Стандарт.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    наблюдател
    1 0
    09:25, 14 авг 2017
    Това нагло същество- курнела нинова- защо трови обществното с нейните появавания.милионерка приватиаторка е лидер на партия на комунистите честните неподкупните.как ги събраха отново - тя симов куртев и още и още- все палавраджии и жонгльори на думи. Нищо нищо не става от тях затова вечно в опозиция докато се затрият тези комунистичуски същества с техни внуци деца правнуци -боядисани пребоядисани
Последни новини