31 °C

Откриха сезона за прелетен дивеч, 83-годишен гърми по гургулици

Ловният сезон за прелетен дивеч се открива днес, 35 дружинки от хасковското ловно-рибарско дружество нарамиха пушките.

Ловната дружинка от Конуш и Козлец, която наброява 44 членове, днес приготви софрата в местността Кайнака след успешния отстрел. „Пълно е с дивеч. За половин час отстрелях 15 гургулици“, хвали се председателят на дружинката и кмет на Конуш Младен Марчев. Колегата му Митко Стоянов също е окачил 13 гургулици на колана.

По закон са разрешени до 15 гургулици и 10 пъдпъдъка на ловец. Някои от тях може да са свалили по 2-3 отгоре, но не признават, защото от Горското следят строго и налагат солени глоби.

„Провериха ни още сутринта. Дойдоха от лесничейството, придружени от полицаи. Проверяваха оръжието и разрешителното за лов. При нас нередности не откриха“, показва протокола от проверката Младен Марчев.

83-годишният Георги Атанасов е най-възрастният ловец в дружинката. Той също е на крак от ранни зори и обикаля баирите с колегите. Пенсионираният електроинженер не се дава на по-младите и също е украсил колана си с дивеч. „Ударих 3-4 пъдпъдъка за половин час, стига толкова“, казва възрастният ловец, който не изостава от другарите си по стръмнините.

Въпреки голямата слука в първия ден на лова, ловците слагат на софрата чеверме. Обядът се върти на шиш на огъня, докато останалите почистват заслона, където ще е пиршеството. Навесът е изграден от ловната дружинка в Конуш през 2004 година, а много хора спонсорирали и помагали при градежа. Отпред виси знамето на конушенската ловна дружинка. Завързано е за гредата на навеса с презрамка от сутиен. „За кадем“, обясняват ловците, макар да не става ясно дали наистина вярват в това или се шегуват. 

В първия ден на лова днес от дружинката са излезли в полето 15-тина ловци. Достатъчно за пиршеството в гората, далеч от съпруги, семейни и служебни проблеми и близо до чевермето и бирата, изстудяваща се в близкото изворче.

Тодор Кръшков


7 Коментара

Хороскоп за 22.07.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия

Случаен виц

Последни новини