31 °C

Коварен летен вирус удари Хасково в адските жеги

Повишена заболеваемост на стомашно-чревните разстройства или гастроентерит отчитат медиците в последните десетина дни. Дълги опашки се образуваха пред кабинетите на личните лекари. На 50 пациенти, преминали през кабинета на общопрактиуващия лекар д-р Николай Колев, поне 3-4 са със симптомите на т.нар летен вирус.  Общото състояние при „летния грип“се характеризира с висока температура, отпадналост, гадене или повръщане и разстройство, болки в стомаха. Той е възпалително заболяване на стомаха и червата, предизвикано от различни причинители като вируси, бактерии и паразити, попадащи в организма чрез храната. Не е задължително обаче всички тези симптоми да са налице.

Основната причина за летния вирус са високите температури през последните седмици. Повечето от случаите за радост са леки и преминават при децата за ден -два, при възрастните за 3-4 дни, посочи джипито.

Хигиената е №1 като превенция, съветва д-р  Колев, но не трябва да се забравя и, че прегряването изтощава организма и го прави отворена врата за инфекциите. Затова лекарят препоръчва в сезона на басейните и закачките край морето да не се увличаме в дълъг престой на открито. Най-добрият вариант е да заменим плажната хавлия със сянка във времето между 11 и 16 часа.

В горещото време като добра мярка  срещу стомашно-чревните разстройства е и консумирането на  т.нар. леки храни. Да се избягват месата, особено червените, сладките изкушения и да се приемат възможно по-малко захари, а храненето да става задължително по-често за сметка на малките количества, съветва още д-р Колев.

Красимира Апостолова


4 Коментара

Хороскоп за 22.07.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини