От х:

Днес в x:

Милиони яйца с фипронил били доставени в 15 страни - в ЕС и извън него

Милиони яйца са изети от рафтовете на супермаркетите в Европа, след като бе открито, че са замърсени с инсектицид, наречен Fipronil. Говорител на Европейската комисия заяви, че акцентът трябва да бъде върху действията, без да се обвинява, като добави, че е ЕК е готова и иска да бъдат да обсъдени начините за подобряване на ефективността на системата на Европейския съюз.

За наличието на замърсяване е оповестено на 20 юли чрез Системата за бързо предупреждение за храни и фуражи на ЕС (RASFF). Европейската комисия е била информирана за използването на препарата срещу червена акарида (Dermanyssus gallinae) във птицеферми, главно с кокошки носачки. Фипронил е забранен в ЕС за всички животни, отглеждани за производство на храни. Засегнатите птицеферми се намират главно в Нидерландия и Белгия, но са засегнати и четири ферми в Германия и една ферма във Франция. Всички ферми, които са били третирани от дружеството за обработка през януари 2017 г., са незабавно блокирани от компетентните органи на съответните държавите-членки и яйцата и пилешкото месо от тези стопанства вече не могат да бъдат пускани на пазара на ЕС, нито да бъдат изнасяни за страни извън ЕС. Продължава съдебното разследване.

Яйцата с фипронил са открити в 15 страни, както в членки на ЕС, така и извън границите му.

Продукцията от птицефермите, обработвани с фипромнил е била доставена в Швеция, Великобритания, Ирландия, Австрия, Люксембург, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Швейцария и Хонконг.

В петък френският министър на земеделието Стефан Траверт заяви, че около 250 000 засегнати яйца са били продадени в страната от април, добавяйки, че всички продукти, съдържащи яйца от замърсени ферми, ще бъдат изтеглени от пазара

В четвъртък полицията арестува двама души при разследването срещу компании в Холандия и Белгия. Във връзка с яйчения скандал общо 26 души са заподозрени, доказателствата са открити в техните компании.

Повече от 100 птицеферми са затворени по време на разследването, 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини