31 °C

Слънчогледът в Хасковско засят по-късно и зажънат по-рано, добивите скромни

Жътвата на слънчогледа в Хасково вече започна. Днес комбайните на една от големите земеделски фирми в региона навлязоха в масивите край Гарваново.

Жътвата на маслодайната култура обикновено стартира в края на август. “Този година я започнахме по-рано, въпреки че засяхме по-късно. Климатичните условия тази пролет бяха такива, че слънчогледът, поне в този блок край Гарваново вече започна да прегаря и трябваше да побързаме”, обясни Димитър Желязков, шеф в земеделската фирма.

Той допълни, че стартират слънчогледовата жътва оттук, а имат общо 8700 дка с тази култура, така че не може да каже какви ще са добивите и качеството на реколтата. “Навсякъде е различно. Но се надяваме да приберем поне по 180-200 кг. от декар. Преди дни в Странско изкараха по 270 кг, но при екстремните условия тази година и на това ще сме доволни. В Северна България например гонят по 300-400 кила”, допълни той.

Със старите сортове слънчоглед преди години обаче добивите били едва по 80-100 килограма от декар, така че земеделците са доволни и на тези количества. Освен това те са засели и около 2000 дка с нови хибриди от Сърбия, с които се похвалиха тази пролет, и от тях очакват значително по-големи добиви.

Тодор Кръшков


2 Коментара

Хороскоп за 21.07.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия

Случаен виц

Последни новини